Promo-Lex cheamă comunitatea internaţională să ia atitudine în cazul lui Vardanyan şi Cazac



Asociaţia Promo-Lex a lansat un apel către autorităţile de la Chişinău, dar şi comunitatea internaţională, în special Moscova şi OSCE, să contribuie la eliberarea lui Ernest Vardanyan şi lui Ilie Cazac, ţinuţi în detenţie de către regimul neconstituţional de la Tiraspol, transmite Info-Prim Neo. 

Promo-Lex cheamă conducerea Republicii Moldova şi cea a Federaţiei Ruse să creeze o comisie de experţi independenţi pentru a vizita şi a inspecta condiţiile în care sunt deţinuţi Ernest Vardanyan, Ilie Cazac şi alte persoane aflate în închisorile din stânga Nistrului. 

De asemenea, ONG-ul cere autorităţilor de la Kiev să interzică intrarea pe teritoriul Ucrainei a persoanelor care administrează regiunea transnistreană şi membrilor familiilor lor, iar comunităţii internaţionale să le interzică călătorie în statele UE până la soluţionarea cazului Vardanyan. 

Societatea civilă, autorităţile de la Chişinău precum şi unele organisme internaţionale şi-au exprimat îngrijorarea faţă de condamnarea jurnalistul Ernest Vardanyan de către regimul de la Tiraspol la 15 ani de închisoare pentru trădare de stat şi spionaj în favoarea Republicii Moldova. 

Şi părinţii lui Ilie Cazac s-au arătat îngrijoraţi de soarta fiului lor, care este închis deja de 9 luni şi riscă să fie condamnat la 20 de ani de închisoare pe aceleaşi capete de acuzare ca şi Ernest Vardanyan. Aceştia au declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău că fiul lor este jertfa jocurilor politice în care este implicată şi Federaţia Rusă. 

Ernest Vardanyan şi Ilie Cazac au fost arestaţi în primăvara anului curent, fiind învinuiţi de „înaltă trădare de stat şi spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

 

http://www.info-prim.md