Agenda CJI pentru luna septembrie



Echipa Centrului pentru Jurnalism Independent revine cu multe activități și emoții pentru noul an academic.
 

  • Începem această lună cu o întâlnire informală despre organizarea evenimentelor media cu Laura Trocan, coordonatoare de evenimente la Decât o Revistă. Jurnaliștii interesați în experiența din „spatele cortinei” a evenimentelor DoR sunt invitați să se înregistreze și să se prezinte pe 4 septembrie, între 18:00-20:00, la Media Hub Moldova, Chișinău, str. Veronica Micle 1/1, et. 2.
  • În perioadele 13-15 septembrie și 27-29 septembrie, CJI va organiza două instruiri pentru profesorii care vor putea preda în noul an de învățământ disciplina opțională Educație pentru media în clasele X-XI. Activitățile vor fi moderate de Loretta Handrabura, dr. în filologie, și Natalia Grâu, consultant superior la Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării.
  • Portalul Media-azi.md vă va ține la curent cu noutățile din media în știri interne si externe. La rubrica tradițională How to veți afla soluții la întrebările de ordin tehnic și practic cu care vă confruntați în meseria de jurnalist. Nu vor lipsi nici comentariile. În septembrie, la această rubrică, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, ne va spune cu ce preț se face jurnalism de investigație în Republica Moldova, iar Natalia Ghilașcu va aborda problemele presei din diasporă. Vom sta cu ochii și pe evenimentele din Parlament, pentru a vă relata despre inițiativele legislative ale deputaților referitor la sectorul mediatic.
  • Portalul Mediacritica.md va publica un material de analiză despre cum instituțiile media folosesc Instragramul ca metodă de promovare și comunicare a conținutului materialelor jurnalistice, precum și un tutorial digital despre cinci instrumente pentru vizualizarea datelor care pot fi utile elevilor și studenților în prezentările de la școală sau universitate. Tot în această lună vom lansa jocul online „Jurnalistul Pirat”. De asemenea, la finalul lunii septembrie, va fi lansat un raport trimestrial de monitorizare a 12 instituții media privind manipularea și propaganda din spațiul mediatic autohton.
  • Departamentul Politici și Legislație Media va publica nr. 97 al Buletinului Legislativ pentru lunile iulie-august. Va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și să ofere consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii „Juristul Presei”,  pe portalul Media-azi.md, unde veți afla răspuns la multe întrebări juridice ale jurnaliștilor.
  • Studiile la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism vor începe la 2 septembrie, iar invitatul de onoare la deschiderea anului academic 2019-2020 va fi cunoscutul jurnalist din România, Alex Nedea. Primul curs, Introducere în studii media, va fi ținut de directoarea Școlii, Aneta Gonța. Studenții vor fi familiarizați cu evoluția sistemului mass-media din Republica Moldova, dar și cu principalele concepte, teorii și studii referitoare la comunicarea mediatică. Ulterior, Corneliu Comendant îi va iniția pe tineri în elaborarea portofoliilor digitale. Vor urma cursurile: Știrea (cu Diana Răilean), Interviul (cu Mihaela Gherasim), Articolele lungi (Polina Cupcea) și Fotojurnalismul (cu Nicolae Pojoga).

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter și Instagram.