PROMO-LEX: TRANSNISTRIA ARE O SITUATIE GRAVA LA CAPITOLUL APARAREA DREPTURILOR OMULUI



Asociatia Promo-Lex sustine ca in regiunea transnistreana a Republicii Moldova se atesta cele mai multe incalcari in domeniul drepturilor omului. Asociatia a prezentat, marti, intr-o conferinta de presa la Agentia INFOTAG, Raportul privind drepturile omului in Moldova in anul 2006. Ion Manole, presedintele Promo-lex, a amintit ca, in anul trecut, la Tiraspol s-au produs doua explozii, soldate cu mai multe victime.

"Din pacate, R.Moldova nu a insistat asupra participarii la investigatii si, astfel, nu a garantat drepturile la viata, libertate si securitate ale celor 400 mii de locuitori ai regiunii. Moldova incalca flagrant drepturile acestor cetateni, refuzind ancheta din diverse motive. In unele cazuri, locuitori ai Transnistriei au solicitat ajutor Procuraturii Republicii Moldova, dar aceasta le-a refuzat sub pretextul ca regiunea nu tine de competenta ei. De altfel, pentru aceasta Moldova ar putea fi data in judecata, pentru ca malul sting al Nistrului este teritoriul Republicii Moldova", a spus Manole.

El a mai afirmat ca in regiune se violeaza si drepturile electorale ale locuitorilor, in special, Chisinaul nu a intreprins masuri pentru organizarea unor alegeri corecte pe malul sting al Nistrului; drepturile la libertatea de exprimare, la libera circulatie.

Alexandru Postica, directorul executiv al Promo-Lex, a opinat ca n R.Moldova se incalca grav si dreptul la proprietate.

"In Moldova locuiesc 100 mii de fosti deportati si victime ale represiunilor, care pina acum nu si-au recuperat casele. Toti sint la o virsta inaintata si unii mor fara sa-si fi primit averea inapoi", a spus el, adaugind ca printre alte probleme stringente se numara violenta in familie, deficitul libertatii de exprimare, violarea drepturilor detinutilor.

"Chiar daca in Moldova se implementeaza programe in domeniul apararii drepturilor omului, in ultimul an, situatia nu s-a imbunatatit, iar in unele cazuri chiar s-a agravat", apreciaza autorii raportului.

INFOTAG precizeaza: Asociatia Promo-Lex a fost infiintata in anul 2002 si activeaza in principal pe malul sting al Nistrului. Raportul a fost elaborat cu suportul financiar al Programului MATRA KAP al Ambasadei Olandei in Kiev. Prima editie a raportului a fost lansata in anul 2006.

Sursa: Infotag