Susținere continuă pentru refugiații stabiliți în Republica Moldova



1122Helvetas Moldova a dat oficial startul celui de-al doilea an al proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”. Împreună cu partenerii noștri de la Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova, HEKS/EPER Moldova, Norwegian Refugee Council, ANOFM, Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și oaspeți distinși, am contabilizat succesele, provocările și lecțiile învățate în primul an al proiectului, precum și am prezentat strategiile și acțiunile din anul ce urmează.

Reflecții asupra celor realizate și planuri pentru viitor

Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, Guido Beltrani, a deschis evenimentul subliniind impactul pozitiv al programului elvețian: „Biroul de Cooperare Elvețiană a extins programul de finanțare pentru a sprijini refugiații și comunitățile vulnerabile din Moldova, concentrându-se pe promovarea oportunităților economice, ocuparea forței de muncă și coeziunea socială.”

Yuliia Yanchenko, reprezentanta Helvetas Moldova pe sectorul Emergency Response, a evidențiat eforturile de până acum și a împărtășit obiectivele pentru anul următor: „Anul acesta, vom continua eforturile pentru activitățile în curs, dar ne vom concentra pe amplificarea impactului nostru prin dezvoltarea sistemului de referință pe baza portalului angajat.md al ANOFM, consolidând totodată serviciile de asistență juridică în domeniul muncii. Vom facilita dezvoltarea competențelor profesionale, în domeniul IT și agricultură, și vom promova antreprenoriatul prin cursuri specializate și granturi pentru start-up-uri.”

Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și ai altor organizații partenere au subliniat importanța sprijinirii refugiaților și a comunităților vulnerabile din Moldova, concentrându-se pe integrarea pe piața muncii și dezvoltarea abilităților necesare pentru a obține un loc de muncă decent.

În cadrul evenimentului, Carolina Untila, Manager de Proiect Helvetas, Natalia Hadei, Manager de Proiect HEKS/EPER, și Olga Melnic, ICLA Coordinator la NRC, au enunțat realizările proiectului din perioada iulie 2023 – iunie 2024 și au vorbit despre planurile de viitor.

Obiective și acțiuni pentru al doilea an al proiectului

Al doilea an al proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” se va concentra pe câteva direcții esențiale:

  • Consolidarea capacității ANOFM: Vom continua să sprijinim ANOFM pentru a dezvolta un sistem de referință pe platforma angajat.md, facilitând accesul la servicii de asistență și angajare pentru refugiați și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
  • Extinderea serviciilor la nivel național: Vom extinde serviciile la nivelul întregii țări, pentru a asigura accesul tuturor la oportunitățile oferite de proiect.
  • Integrarea componentelor juridice și de sprijin psihosocial: Ne vom concentra pe respectarea drepturilor și reglementărilor în domeniul ocupării forței de muncă, oferind asistență juridică specializată, în colaborare cu Norwegian Refugee Council (NRC). În același timp, vom dezvolta programe de sprijin psihosocial pentru a ajuta persoanele în vârstă să se integreze mai ușor pe piața muncii, cu sprijinul HEKS/EPER.
  • Îmbunătățirea coordonării între parteneri: Vom continua să consolidăm colaborarea dintre parteneri, autorități locale, ONG-uri, platforme locale, angajatori și comunitățile deservite, pentru a crea un mediu favorabil integrării refugiaților și a persoanelor vulnerabile pe piața muncii.

Recunoștință și optimism pentru anul ce urmează

Helvetas Moldova își exprimă recunoștința pentru angajamentul și sprijinul obținut pe parcursul acestui proiect și este încrezătoare că activitățile viitoare vor aduce rezultate pozitive. Pornim cu toată încrederea într-un nou an dedicat promovării rezilienței, incluziunii economice și coeziunii sociale în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova, HEKS/EPER Moldova și Norwegian Refugee Council (NRC), cu suportul financiar al Guvernului Elveției.

Partener strategic de implementare: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.