Ce sume sunt alocate din bugetul de stat pentru dezvoltarea turismului și care sunt perspectivele acestui sector?
Turismul este o activitate economică majoră, având un impact amplu asupra creșterii economice, a ocupării forței de muncă și a dezvoltării sociale, iar analiza bugetului de stat alocat de către autoritățile publice centrale pentru dezvoltarea acestui sector, a fost subiectul unei mese rotunde organizate, joi 29 august, în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”.
Evenimentul a avut scopul de a prezenta raportul „Monitorizarea bugetului de stat al autorităților publice centrale pentru dezvoltarea sectorului de turism. Bugetul Ministerului Culturii și al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale alocat sectorului de turism”, elaborat de ALDA Moldova.
În cadrul întrunirii, Viorica Tudos, director ALDA Moldova, a prezentat o imagine de ansamblu asupra dezvoltării turismului prin prisma implementării politicilor statului în domeniu, programelor de performanță, alocarea resurselor de stat pentru perioada anilor 2021-2023 și estimările pentru anii 2024 – 2026. Totodată, au fost propuse un set de recomandări pentru dezvoltarea turismului prin identificarea bunelor practici internaționale.
Raportul realizat s-a concentrat pe analiza bugetului de stat alocat celor două instituții responsabile de domeniul turismului. Ministerul Culturii este instituția principală responsabilă pentru dezvoltarea politicilor și a viziunii strategice a sectorului de turism, iar Ministerul Insfrastructurii și Dezvoltării Regionale prin Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) crează infrastructura regională necesară. Totuși, domeniul este gestionat de mai multe entități de stat, atât la nivel central, cât și local, prin diverse programe care susțin sectorul direct și indirect, țintind spre crearea unui mediu favorabil dezvoltării infrastructurii, IMM-lor, promovării regiunilor și a brand-ului turistic de țară.
Acestă industrie ia amploare, iar în 2023 numărul total al turiștilor a crescut semnificativ, ajungând la peste 500 mii de persoane anual, dintre care marea majoritate o reprezintă moldovenii care călătoresc peste hotare, iar turiștii care vizitează Moldova reprezintă doar 9%. Acesta este un decalaj major în sectorul de turism care trebuie să atragă atenția autorităților, pentru dezvoltarea strategică a sectorului.
Conform datelor analizate în Raport, în perioada 2021-2023, cheltuielile de la Bugetul de stat, au constituit peste 234 milioane lei, iar cheltuielile planificate pentru dezvoltarea turismului în anii 2024-2026, reprezintă doar 0,04 % din total buget public de stat.
Acțiunile de îmbunătățire a serviciilor, investiții în sustenabilitate și eforturile de marketing și promovare s-au reflectat în dinamica ascendentă a turismului intern și receptor, iar numărului total de turiști și excursioniști a crescut în anul 2023 cu 5,6% față de anul precedent. În același timp au crescut încasările din activitatea turistică cu 26,1% față de 2022, datorită creșterii veniturilor agenților economici din turismul emițător.
La nivel global industria turismului generează în medie până la 10% din PIB-ul țărilor dezvoltate, iar în Republica Moldova doar 3,3 %. Însă, noua strategiei de dezvoltare a turismului, Programului „Turism 2028”, aflat în consultări finale, cu un buget estimat de peste 752 milioane lei, pevede alocarea resurselor de pînă la 0,26 % din bugetul de stat, astfel încât turismul să genereze până la 6,3% din PIB-ul țării. Programul are drept scop valorificarea potențialului turistic prin acțiuni de consolidare a cadrului de politici favorabile dezvoltării sustenabile a turismului, stimularea investițiilor în infrastructura turistică modernă și accesibilă, adaptată la cerințele turismului receptor și promovarea unui produs turistic diversificat, favorabil dezvoltării comunităților locale.
Prezenți la eveniment, reprezentanții ANTRIM, Ministerului Culturii, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și alți participanți, au venit cu precizări pe marginea raportului, împărtășind detalii din perspectiva activității lor. Totodată, cei prezenți au ajus la concluzia că o astfel de analiză este un bun început pentru îmbunătățirea cadrului de planificare a bugetului de stat și alocarea resurselor conform direcțiilor strategice de dezvoltare a sectorului de turism.
Informații detaliate găsiți în Raport.
Raportul de monitorizare bugetară „Monitorizarea bugetului de stat al autorităților publice centrale pentru dezvoltarea sectorului de turism. Bugetul Ministerului Culturii și al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale alocat sectorului de turism” este elaborat de „ALDA” Moldova, în cadrul Proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, este implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”.