Lansarea primului Raport de Monitorizare Independentă privind progresul Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană - realizări, constrângeri, priorități
Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”, au prezentat, marți, 23 iulie 2024, Raportul de monitorizare independentă nr. 1 „Evaluarea progresului Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană”.
Raportul evaluează dinamica reformelor realizate de guvernarea de la Chișinău în implementarea capitolelor fundamentale ale procesului de aderare. Scopul primordial al raportului este de a informa factorii decizionali din Republica Moldova, precum și societatea civilă privind rezultatele evaluării implementării recomandărilor Comisiei Europene ca parte a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Totodată, are drept scop și de a informa exercițiul de elaborare a primului Raport de extindere al Comisiei Europene pentru Republica Moldova, care urmează să fie publicat în toamna anului curent. Perioada de monitorizare este 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024. Astfel, subiectele și capitolele monitorizate în cadrul prezentului raport sunt (conform Raportului Comisiei Europene din noiembrie 2023): Democrația; Reforma Administrației Publice; Reforma justiției; Lupta cu corupția; Drepturile fundamentale; Libertatea de exprimare; Securitatea; Existența economiei de piață funcționale; Achizițiile publice; Statistica; Controlul financiar și Politicile sociale şi ocuparea forței de muncă.
În deschiderea evenimentului, E.S Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat: „Extinderea este un proces complex și bazat pe merit, care va necesita nu doar angajamentul întregului guvern, ci și al întregii societăți. În acest context, rolul societății civile devine și mai important. Organizațiile societății civile sporesc transparența prin monitorizarea activităților și reformelor. Ele joacă, de asemenea, un rol esențial în educarea publicului cu privire la procesul de integrare în UE, la beneficiile pe care acesta le poate aduce Moldovei și, în acest fel, ajută la contracararea dezinformării.”
La rândul său, Cristina Gherasimov, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova a spus: „Ne dorim ca societatea civilă să fie implicată cât mai activ în toate etapele procesului de aderare. Aportul vostru este necesar pentru a asigura atât transparența, cât și calitatea procesului de negociere. Raportul de astăzi ne va ajuta în elaborarea celei de-a doua contribuții la pachetul de extindere al Comisiei Europene din acest an, în luna septembrie.”
Mai multe detalii găsiți în comunicatul integral disponibil pe site-ul proiectului: bit.ly/euromonitormd
Acessați raportul integral disponibil în versiune română și engleză: https://www.euromonitor.md/raportul-de-monitorizare-
Vă invităm să vizionați la acest link evenimentul de prezentare a raportului mai sus-menționat: https://www.facebook.com/100064324976303/videos/808698661377798
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și co-finanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, (Friedrich Ebert Stiftung Moldova) care este implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert” Friedrich Ebert Stiftung Moldova.