30 de tineri și tinere au participat la școala de toamnă „Gândește verde – Acționează verde!”



generatiaVacanța de toamnă a acestui an a venit cu noi oportunităţi de formare și educare pentru tinerii și tinerele localităților raionului Ialoveni. 30 de elevi din 9 localități, motivați să aducă schimbarea în comunitățile lor prin promovarea unei gândiri și a unui comportament responsabil față de mediu, au participat în perioada 1-3 noiembrie 2023 la Şcoala de toamnă „Think GREEN – Act GREEN!”, organizată de către Asociația obștească „Eco-Răzeni” în cadrul proiectului „GENERAȚIA ECO pentru un viitor verde și sustenabil!”, implementat cu susținerea A.O. EcoContact și a Ambasadei Suediei la Chișinău.

Desfășurat într-un spațiu natural, relevant tematicii alese, evenimentul a creat un cadru propice participanților de a reflecta profund la aportul pozitiv sau negativ al fiecăruia la schimbările climaterice, la alegerile făcute deseori inconștient și la efectul acestora asupra sănătății mediul în care conviețuim cu toții. Rolul facilitatorilor Elena Tacu și Alexandru Lozinschi, de la EcoVisio, a fost unul primordial în asigurarea succesului școlii de toamnă „Think GREEN – Act GREEN!”, deoarece prin stilul și maniera lor de comunicare, foarte deschisă și pe gustul tinerilor, ei au reușit, încă de la primele ore, să-i facă pe participanți să gândească out-of-the-box și să se simtă parte la schimbările din jurul lor.

Agenda celor trei zile de instruire a fost, așadar, una diversă și captivantă, de la activităţi interactive cu utilizarea de instrumente inovatoare, precum dezbateri, jocuri de rol, împărtășire de bune practici şi studii de caz la teatru social și identificare de soluții locale pentru reducerea amprentei noastre comune asupra schimbărilor climatice. „În aceste trei zile am învățat mult mai multe lucruri importante, decât de-a lungul tuturor anilor de școală, despre problemele climaterice, cauzele lor și cum putem ajuta fiecare pentru a ajunge să avem un comportament cu adevărat eco-responsabil. Voi împărtăși cele învățate cu familia mea, prietenii, colegii şi chiar profesorii din liceu, pentru a adopta practici sănătoase și prietenoase mediului nostru înconjurător”, ne-a mărturisit Cornelia din Răzeni.

Scopul școlii a fost de a crește o generație și o cultură nouă, eco, focusată pe grija de mediu, de resursele din jurul nostru, de ecosistemul din care facem parte, de care depinde atât sănătatea noastră, cât și a celor dragi nouă. În urma conștientizării acestor lucruri esențiale, tinerii au manifestat o deschidere și un interes sporit pentru comunicare, învățare și participare, înțelegând și mai profund puterea propriei lor voci și gândiri. Iar de aici, calea a devenit foarte scurtă către asumarea voluntară a rolului de ambasadori ai gândirii verzi și a comportamentului prietenos mediului. „Cu colegii mei din clasă vom forma un grup de inițiativă care va avea misiunea de a transmite toate aceste mesajele cheie în comunitatea noastră și de a fi, anume noi, GENERAȚIA ECO prietenoasă cu natura și oamenii”, a spus Constantin din Cărbuna.

Şcoala de toamnă „Think GREEN – Act GREEN!” a constituit o metodă interactivă și memorabilă de a provoca tinerii raionului Ialoveni să înţeleagă importanţa comportamentului corect şi a deciziilor de consumator responsabil. Cu ajutorul activităților interactive, comunicarea deschisă și cu atitudinea de egalitate a formatorilor, organizatorii au profunda convingere că evenimentul a fost un adevărat start pentru participanți, care s-au ales cu numeroase „semințe verzi” (idei, cunoștințe), pe care le vor planta în comunitățile lor și care vor da, în timp, cele mai verzi și mai frumoase roade și vor contribui la creșterea unor cetățeni mai buni și mai grijulii cu mediul care ne asigură viața.