La Chișinău a fost lansat un serviciu de Terapie Ocupațională pentru copiii cu nevoi speciale



Un serviciu de Terapie Ocupațională și o sală multifuncțională pentru prestarea acestui serviciu au fost lansate la sediul Centrului „Tony Hawks” din Chișinău, cu sprijinul Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova. Terapia Ocupațională cuprinde un set de activități și exerciții cu aplicarea individualizată a mijloacelor asistive, care ajută copiii cu nevoi speciale să se dezvolte, să învețe și să se joace, să participe la activitățile zilnice și, astfel, să-și crească șansele la o viață independentă.

1 

Un specialist în terapie ocupațională folosește cunoștințe și tehnici din mai multe domenii: medicină, psihologie și sănătate mintală, asistență socială, ergonomie și design universal, evaluează abilitățile cognitive și cele de comunicare ale copilului, funcțiile senzoriale, capacitatea de a se organiza și de a-și regla comportamentul, precum și abilitățile de adaptare la diferite medii și situații. În baza evaluării, sunt stablite obiectivele terapiei și este întocmit un plan de intervenție individualizat, care constă din exerciții, jocuri și alte activități specifice.

Specialiștii Centrului Tony Hawks, care vor presta serviciul de Terapie Ocupațională, au fost pregătiți și ghidați de experți internaționali, datorită proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu IP Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.

6

„Proiectul de creare a acestui serviciu a apărut din necesitatea de a lărgi gama de servicii destinate copiilor cu nevoi speciale și de a îmbunătăți calitatea vieții lor prin facilitarea jocului și a studiilor. Ne-am propus să acordăm atenție nu doar recuperării medicale, dar să venim cu idei practice și să acordăm ajutor în adaptarea condițiilor fizice ale mediului, să facilităm mobilitatea, deplasarea, accesibilitatea fizică și informațională prin acomodări și dotări specifice”, a spus, la lansarea serviciului, Diana Covalciuc, medic pediatru, directoare a Centrului Tony Hawks.

Serviciul de Terapie Ocupațională va fi prestat într-o sală multifuncțională, reconstruită și amenajată cu sprijinul mai multor donatori, inclusiv ambasadele SUA și Marii Britanii la Chișinău, Clubul Internațional al Femeilor, dar și Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova.

8

Prezent la evenimentul de lansare, Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova, a menționat că fără cooperarea dintre mai mulți actori, lansarea serviciului și a sălii nu ar fi fost posibilă. „În pofida unor condiții dificile, mă refer la pandemie, Centrul Tony Hawks a reușit să creeze serviciul și să construiască sala multifuncțională. „Toate acestea ar fi fost extrem de dificil de făcut dacă nu exista o joncțiune a eforturilor mai multor actori - ambasadelor SUA și Marii Britanii, Uniunii Europene, echipei Centrului Tony Hawks, dlui Tony Hawks, care a crezut în această țară, nu renunță și acordă suport Centrului. Fundația Soros Moldova împreună cu Uniunea Europeană și cu partenerii din proiect - Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis – am reușit să creăm și să dezvoltăm, pe parcursul mai multor ani, peste 80 de servicii sociale în toată țara”, a spus Petru Culeac.

20

Centrul „Tony Hawks” din Chișinău a fost creat din inițiativa actorului britanic Tony Hawks, autor al cărții „Tenis cu moldovenii”, ecranizat în anul 2012. Tony Hawks a fost prezent la lansarea serviciului.

Serviciul de Terapie Ocupațională de la Centrul „Tony Hawks” este unul dintre cele 40 de servicii sociale create în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu IP Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.

13