PRIMELE FUNDATII COMUNITARE SI-AU INCEPUT ACTIVITATEA IN MOLDOVA



Incepind cu ziua de azi, 25 iunie 2007, in premiera pentru Republica Moldova, si-au inceput activitatea cinci fundatii comunitare. Scopul acestor organizatii este atragerea de resurse la nivel local pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta comunitatea, fie ca este vorba de salubrizare, fie ca este vorba de constructia unei portiuni de drum sau repararea gradinitei.

Fundatii comunitare au fost inregistrate pina acum la Balti, Cahul, Orhei, Soroca si Ungheni. Acestea au primit astazi din partea Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) granturi in marime de 2500 de dolari fiecare pentru a incepe activitatea. Inainte de aceasta, fiecare dintre fundatiile comunitare nou-create au elaborat strategiile de colectare de fonduri pentru nevoile localitatilor din care fac parte.

Fundatia comunitara Balti, de exemplu, a reusit sa negocieze cu reprezentantii mediului de afaceri implicarea acestora si contributia lor directa la realizarea misiunii fundatiei. De asemenea, s-a convenit asupra implicarii directe a administratiei publice locale la cofinantarea organizatiilor participante la programul de granturi.

Fundatia comunitara Soroca va colecta fonduri pentru amenajarea si iluminarea unui sector al strazii Independentei, pentru amenajarea zonei de agrement din cartierul Soroca Noua si a unui teren de joc pentru copii si pentru instalarea unor containere de colectare a gunoiului si inverzirea spatiului dintr-un cartier al orasului. Un obiectiv pe termen lung al fundatiei este colectarea mijloacelor pentru construirea unei statii de epurare, dat fiind ca cea veche nu functioneaza deja de douazeci de ani.

"Crearea fundatiilor comunitare reprezinta o solutie pe termen lung pentru nevoile comunitatilor din Moldova. Aceste fundatii vor permite organizatiilor neguvernamentale locale sa acceseze fonduri pentru necesitatile comunitatii", sustine Vlad Melnic, managerul proiectului PNUD "Dezvoltarea Societatii Civile in Republica Moldova", care a acordat fundatiilor comunitare nou-create asistenta pe parcursul perioadei de constituire a lor prin intermediul Centrului National de Asistenta si Informare a Organizatiilor Neguvernamentale "Contact" . "Aceste organizatii vor servi drept exemplu cum sa fie depasita slaba legatura intre sectoarele non-profit, business si guvernamental prin mobilizarea resurselor financiare din comunitate in parteneriat bazat pe cunoastere, dezvoltare si incredere".

Initiativa de creare si dezvoltare a fundatiilor comunitare in Moldova este sustinuta de un consortiu de finantatori: Fundatia Soros-Moldova , PNUD Moldova si Fondul de Investitii Sociale din Republica Moldova in parteneriat cu Ministerul Justitiei al Republicii Moldova. Centrul "Contact" acorda fundatiilor comunitare asistenta de instruire, de elaborare a documentelor cu privire la gestionarea granturilor, etc.

Pentru contact:

Vlad Melnic

manager de proiect

tel. 92 13 39; GSM: 0 699 81199.

Sursa: http://www.undp.md