Cum definim egalitatea în cadrul proiectului PEACE



4Egalitatea de gen e o problemă a cărei soluționare rămâne la nivel de discuții în Republica Moldova. Tot mai des suntem martori a faptului cum femeile se străduiesc să fie în pas cu bărbații şi să participe activ nu doar la viața familială, ci şi în comunitate. Numeroase probleme rămân nesoluționate, printre care problema discriminării pe bază de gen, în special la partajarea puterii în instituțiile statului. Femeile continuă să primească salarii mai mici, îndeplinind același volum de muncă precum bărbații. 

Pentru a spori rata de informare a tinerilor, Fundația pentru Educația Non-Formală a instruit 30 de multiplicatori din 20 de raioane ale țării în cadrul proiectului PEACE (Partajare, Educație, Angajament, Cooperare, Egalitate), care au devenit resursă pentru comunitățile din regiunile: Fălești, Drochia, Ialoveni, Glodeni, Leova, Nisporeni, Rezina, Soroca, Florești, Ștefan Vodă, Telenești, Ungheni, Sîngerei, Bălți, Briceni, Cahul, Călărași, Căușeni, Cantemir, Comrat, Dondușeni, Edineț.

Sarcina multiplicatorilor este realizarea a 150 de instruiri cu peste 3000 de elevi din clasele a 9-12-a. La moment au fost realizate cu succes 103 de instruiri cu aproximativ 2000 de tineri. Distribuirea rolurilor în familie, egalitate între un bărbat și o femeie și importanța tatălui în procesul de educație sunt doar unele din subiectele ce sunt abordate în cadrul acestor informări.

Prezentele instruiri se derulează în cadrul proiectului PEACE, ce este implementat de „Fundația pentru Educația Non-Formală” în parteneriat cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele financiare acordate de Fundația OAK.