Relațiile comerciale dintre UE și Republica Moldova după 6 ani de la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător
Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană oferă cadrul necesar pentru stabilirea unui parteneriat politic și economic consolidat între cele două părți. În acest sens, reglementările ce țin de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, parte a Acordului de Asociere, oferă un regim de comerț liber între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Aplicarea acestor prevederi a început la 1 septembrie 2014. În prezent, datorită acestui Acord, aproape 70% din exporturile moldovenești se îndreaptă către piața UE, comparativ cu 53% în 2014. Doar în 2019, exporturile de produse agricole către piața UE au însumat 592 milioane dolari, ceea ce reprezintă în jur de 49% din totalul exporturilor agricole ale Republica Moldova.
Acestea sunt unele din principalele concluzii ale videoului, elaborat de Iulian Rusu, Director Executiv Adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care analizează importanța Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.
Potrivit autorului Acordul a facilitat crearea a 15 mii noi locuri de muncă și continuă să susțină întreprinderile mici și mijlocii prin programe precum EU4business. Acordul de liber schimb cu UE nu limitează relațiile comerciale dintre Republica Moldova și alte state sau uniuni economice și oferă oportunități suplimentare pentru extinderea relațiilor comerciale ale Republicii Moldova.
„Pentru a valorifica într-un mod deplin avantajele oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător autoritățile Republicii Moldova ar urma să asigure implementarea continuă a angajamentelor, în special cele ce țin de asigurarea unui mediu de concurență liberă, implementarea eficientă a regulilor de achiziții publice și ajutor de stat, transpunerea legislației UE pe domenii prioritare, dar și asigurarea unui stat de drept și a unei justiții independente”, este de părere Iulian Rusu.
Acest video este realizat în cadrul proiectului „NOI și UE – UE în Moldova: Percepțiile și Realitatea”, implementat de Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.