(Video) Cum să evităm fraudarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova?Moldova se pregătește pentru alegerile prezidențiale din toamna acestui an. La fel ca și în 2016, se preconizează o cursă electorală strânsă, iar rezultatul final al alegerilor va fi influențat de voturile din două grupuri-cheie de alegători – diaspora moldovenească și regiunea transnistreană. Limitarea votului unui grup în detrimentul celuilalt ar putea să joace un rol decisiv asupra rezultatului acestui scrutin, iar actuala criză din domeniul sănătății, precum și pericolul unui nou val de îmbolnăviri Covid-19 în următorul sezon rece, pot crea loc pentru noi abuzuri.

Acestea sunt concluziile videoului produs în baza unei note analitice, elaborate pentru Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) de Cristina Gherasimov, cercetătător în cadrul Consiliului German pentru Politica Externa (DGAP) și Vadim Pistrinciuc, Director Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS).

„Cum să evităm fraudarea alegerilor prezidențiale? Este o întrebare care în pofida provocărilor pandemice,  o auzim tot mai des. Vă întrebați care este legătura între virus, criză și alegeri? Cea mai directă – criza provocată de pandemie sărăcește și mai mult oamenii, aceasta „pavează calea către scheme de corupere a votului prin hrișcă și cadouri”. Votul cetățenilor Republica Moldova rezidenți în Transnistria, este un drept fundamental care trebuie respectat, dar nicidecum transformat într-un târg de vindere a voturilor”, sunt de părere autorii.

Analiza concluzionează că diaspora votează preponderent pentru forțele europene pro-reformă, pe când alegătorii din regiunea transnistreană manifestă suport pentru forțele politice loiale Rusiei. Există riscuri semnificative ca cetățenii Republicii Moldova cu reședință în regiunea transnistreană ar putea fi atrași în scheme electorale frauduloase, iar exercitarea dreptului la vot de către cetățenii din diaspora să fie în continuare limitat. Observatorii naționali și internaționali trebuie să monitorizeze atent problema exercitării dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului, pentru a diminua procesul de cumpărare și vindere a voturilor în rândul acestora.

Totodată, mita electorală a căpătat forme mai sofisticate și mai complexe în ultima perioadă. Acest fenomen cere un set diferit și actualizat de instrumente de monitorizare pentru experții și organizațiile care evaluează corectitudinea procesului electoral. Spațiul mediatic din Moldova rămâne în mare parte concentrat în subordinea câtorva lideri politici. La nivel instituțional, lipsesc capacitățile pentru a răspunde propagandei și campaniilor de dezinformare prin intermediul știrilor false. Instituțiile publice relevante nu demonstrează nici voință și nici capacitate de punere în aplicare a legii.

O altă problemă identificată o constituie ingerința Rusiei, care s-a resimțit puternic în cadrul campaniilor electorale precedente, manifestându-se prin acordarea asistenței financiare ilicite partidelor politice, suport mediatic, implicarea bisericii ortodoxe în campania electorală, precum și prin difuzarea materialelor de propagandă și știri false. Riscul ca aceste probleme să se perpetueze în timpul viitoarelor alegeri este în continuare unul înalt.

Autorii notei analitice vin și cu o serie de recomandări pe care le puteți găsi aici.

Acest video a fost elaborat în cadrul proiectului „Poduri de legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”, implementat de IPRE, cu suportul Fundației Soros-Moldova.