Pentru o alegere liberă și conștientă!



Centrul CONTACT în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert Moldova desfășoară activități de educație civică și electorală în 7 localități din sudul Republicii Moldova.

Pe 31 octombrie au demarat activitățile din cadrul proiectului „Alege liber! Alege conștient!” în domeniul educației civice și electorale a cetățenilor.

Peste o sută de cetățeni din satul Cociulia raionul Cantemir s-au adunat pentru a discuta împreună cu experții proiectului despre particularitățile alegerilor parlamentare din anul viitor, drepturile și responsabilitățile alegătorilor, oportunitățile de informare cu privire la platformele și programele electorale ale viitorilor candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Discuțiile au avut loc în format „open space”, fiecare participant având posibilitatea să-și expună părerea, să pună întrebări și să obțină răspunsuri calificate privind alegerile parlamentele, sistemul politic din Republica Moldova, perspectivele de dezvoltare social-economică a țării, etc.

Participanții au lucrat în 4 paneluri de discuții, în cadrul cărora au abordat o gamă largă de probleme, cum ar fi absenteismul electoral și modalitățile de sporire a activismului politic al cetățenilor, criteriile de apreciere a candidaților la funcția de deputat, „capcanele electorale” și metodele de evitare a acestora, modalitățile de asigurare a controlului obștesc asupra activității deputaților în Parlamentul RM după validarea mandatelor acestora…

Tot aici, participanții la eveniment au avut ocazia să fie spectatori, dar și participanți ai unui spectacol al teatrului social cu titlul „Toma Necredinciosul și alegerile”, prezentat de actorii Teatrului Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu" din Cahul. În cadrul spectacolului au fost demonstrate situații din viața cotidiană a cetățenilor simpli-alegători și atitudinea lor față de carențele procesului electoral: mituirea alegătorilor, iresponsabilitatea unor aleși ai poporului în raport cu promisiunile lor electorale, indiferența unor cetățeni față de procesele politice care au loc în țară, etc.

Pe parcursul spectacolului actorii au inițiat discuții directe cu spectatorii, modelând împreună cu ei diferite situații din perioada preelectorală și din ziua alegerilor. Ideea de bază promovată de organizatorii și participanții la eveniment a fost că alegerile sunt un exercițiu democratic foarte important care necesită seriozitate și responsabilitate din partea tuturor celor implicați în proces. Cetățeanul trebuie să învețe a alege liber, a alege conștient -- acesta este și motto-ul de bază al proiectului.

Menționăm că scopul proiectului este sporirea nivelului de cunoaștere și de înțelegere de către cetățenii Republicii Moldova a proceselor electorale în cadrul alegerilor parlamentare din anul 2019 și promovarea unor alegeri libere și corecte. Activități similare se vor desfășura pe parcursul lunii noiembrie în alte 6 localități din sudul Republicii Moldova cum ar fi Leova, Cimișlia, Hâncești, Căușeni, Ștefan Vodă, Cahul. Proiectul va finaliza în februarie 2019 cu dezbateri publice electorale, cu participarea concurenților electorali pe circumscripțiile uninominale în care aceste localități sunt încadrate.

Proiectul „Alege liber! Alege conștient!” este implementat de Centrul CONTACT, în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova / Departamentul Buna Guvernare.

Pentru informații suplimentare:

Liliana Porumb,

coordonator proiect

tel. 0 22 23-49 37