Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 11787

frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Jurnalismul politic: învățăm să vedem partea ascunsă a aisbergului

pt stireCe se întâmplă pe arena politică a Republicii Moldova? În ce măsură ne afectează evenimentele internaționale? Cine sunt principalii actori politici și cum interacționăm cu ei? Ce este manipularea și propaganda politică? Cum reflectăm campaniile electorale și cum „ochim” știrile și fotografiile false? Prin ce se deosebește un articol politic și cum îl „împachetăm” interesant și clar pentru consumatorul de media? Sunt doar câteva dintre subiecte discutate la cel de-al doilea curs de specialitate din anul curent - Jurnalismul politic.

Cursul a durat trei săptămâni și a fost împărțit în câteva module-cheie. Primul - „Introducere în jurnalismul politic” - s-a axat preponderent pe noțiuni teoretice. Instructoarea Alina Țurcanu, editoră la Radio „Europa Liberă”, a discutat cu studenții despre partide și actorii politici, manipularea și propaganda din mass-media. Discipolii au aflat ce este mesajul politic și cine sunt persoanele care se fac responsabile de acesta. O altă temă discutată la curs a vizat subiectul despre concentrarea proprietății în mass-media. Viitorii jurnaliști au aflat ce se întâmplă când un politician deține mai multe instituții media și au notat câteva sfaturi și idei utile. Alina Țurcanu le-a recomandat studenților să nu opereze niciodată în jurnalism cu presupuneri și interpretări. „Rămâneți mereu reci și fără emoții. Fiți corecți și onești față de voi și față de public”, a reiterat instructoarea.   

Ce este sistemul politic și care sunt sursele de finanțare ale partidelor politice din țara noastră? Sunt subiectele pe care s-a pus accent în cadrul celui de-al doilea modul. Împreună cu jurnalistul și analistul politic Anatolie Golea, discipolii au vorbit despre particularitățile unui discurs politic, au analizat Legea partidelor, au „dezghiocat” particularitățile talk-show-urilor și ale altor emisiuni politice, precum și eficiența comunicării dintre jurnaliști și serviciile de presă.

Jurnalismul etic în „epoca știrilor false” a constituit tema celui de-al treilea modul, ținut în premieră la ȘSAJ. Ghidați de jurnalista Lilia Zaharia, care este și absolventă a Școlii, studenții au testat mai multe instrumente care ajută la depistarea știrilor, a fotografiilor și a site-urilor false. Tinerii au analizat câteva trucuri de montare a unei știri false și au enumerat capcanele în care cad deseori jurnaliștii. „Nu vă lăsați manipulați. Verificați de trei ori înainte de a publica o informație. Operați doar cu cifre și date exacte”, a subliniat instructoarea.   

Ultimul modul a fost dedicat jurnalismului politic internațional și european. Scopul acestuia a fost familiarizarea studenților cu mai multe detalii, documente și informații despre Uniunea Europeană, relațiile dintre Republica Moldova și UE, Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb cu UE, dar și despre rolul mass-media în reflectarea acestor subiecte. Pentru a-i ajuta pe discipoli să înțeleagă mai bine cum funcționează instituțiile internaționale, instructoarea cursului, Sorina Ștefârță, a invitat la Școală doi experți. Prima invitată - Sanda Sandu, coordonatoare de programe la CID NATO - le-a vorbit studenților despre parteneriatul RM - NATO, despre obiectivele de bază ale reformei din domeniile apărării și securității și despre Planul Individual de acțiuni RM-NATO pentru anii 2017-2019. Experta a ținut să menționeze importanța implicării mass-media în reflectarea subiectului NATO. „Publicul trebuie să fie informat corect și obiectiv despre ce înseamnă parteneriatul dintre Republica Moldova și NATO”.

Cel de-al doilea invitat, Dionis Cenușă, a discutat cu discipolii ȘSAJ despre relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Analistul politic de la „Expert-Grup” a explicat care este rolul instituțiilor europene; a punctat fazele și efectele liberalizării vizelor pentru cetățenii țării noastre și a comentat anumite detalii din Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

De azi și până la final de martie, la ȘSAJ se ține cursul Jurnalism de investigație.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola