O scrisoare de pledoarie in favoarea Dreptului Copilului la Educatie a fost expediata Ministeruluii



O scrisoare de pledoarie in favoarea Dreptului Copilului la Educatie a fost expediata Ministerului Educatiei si Tineretului de catre copiii care monitorizeaza respectarea drepturilor copilului in Moldova

Chisinau, 4 Martie 2009 - O scrisoare de pledoarie, ce prezinta observatiile copiilor din Moldova despre respectarea si incalcarea Dreptului la Educatie, a fost expediata in adresa Ministerului Educatiei si Tineretului. Anuntul a fost facut in prezenta mass-media si reprezentantilor agentiilor finantatoare de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) in cadrul atelierului ce reuneste, intre 2 si 5 martie 2009, 22 de copii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova.

„Recent, am adunat informatii despre dreptul copilului la educatie si am ajuns la concluzia ca dreptul la educatie este cel mai iubit si cel mai incalcat drept al nostru", au afirmat copiii in scrisoarea lor, redactata in timpul unui atelier de lucru anterior. De asemenea, copiii au alaturat la scrisoare informatiile despre dreptul la educatie, pe care le-au colectat in scolile si comunitatile lor, pentru ca autoritatile tarii sa fie informate, cum s-au exprimat ei, si „de copii, nu doar de adulti".

În scrisoare, cei 22 de copii din Grupul pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului si-au exprimat dorinta de a deveni „un grup consultativ al Ministerului Educatiei si Tineretului", pentru ca opiniile, informatiile si ideile pe care le au sa ajute persoanele oficiale sa ia „decizii in favoarea fiecarui copil din Moldova".

În finalul scrisorii trimise in adresa Ministerului Educatiei si Tineretului se mentioneaza: „Noi, copiii, suntem cei care aduna informatii despre drepturile copilului in Moldova, iar Dumneavoastra sunteti persoana care ia decizii importante, bazate pe informatii si experienta. O colaborare ne poate ajuta sa ne intelegem mai bine si sa facem cu totii mai mult in favoarea copiilor".

Grupul de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova a fost creat, in iulie 2008, la initiativa Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, cu sprijinul acordat de „Salvati Copiii"-Suedia, OSCE, Agentia Suedeza de Dezvoltare si Cooperare Internationala si Soros-Moldova. Mesajul Grupului Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului este: „În Moldova toate lucrurile trebuie sa inceapa cu dreptul. Cu dreptul copilului".

Constatarile copiilor despre respectarea sau incalcarea Dreptului Copilului la Educatie, prezentate Ministerului Educatiei si Tineretului al Republicii Moldova, pot fi citite in documentul atasat.

Atasamente: Raportul_Copiilor_Dreptul_la_Educatie.pdf