frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Cele mai bune practici europene trebuie aduse în Republica Moldova, dezbateri IPN



Europa, în pofida războaielor din istorie, nu-și uită trecutul și a reușit să devină un spațiu atractiv pentru cetățenii tuturor statelor, nu doar de pe continentul european. Astfel, Uniunea Europeană reprezintă un complex de valori, nivel de trei înalt pentru cetățeni, iar cele trei ramuri ale puterii – legislativă, executivă și judecătorească – funcționează pe deplin. Cele mai bune practici europene trebuie aduse în Republica Moldova. Opiniile au fost expuse la dezbaterile publice cu tema: „9 Mai – Sărbătoarea care unește și care desparte”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, a declarat că pe întreg teritoriu european există o civilizație comună și izvoarele acestei civilizații, pe care le împărtășim cu toții, sunt iudaico-creștine. Potrivit expertului, Europa a trecut prin calvaruri – războaie religioase, două războaie mondiale. Totuși, Europa are o istorie, are o cultură extraordinar de bogată și chiar și după descoperirea Americii, întâietatea în dezvoltarea tehnologică a lumii i-a aparținut Europei. Europa este un proiect frumos şi atractiv pentru persoane aparte şi pentru valuri întregi de migranţi care acum îşi doresc să trăiască în Europa şi ca în Europa.

În opinia sa, toate dezbinările din Republica Moldova, care au loc în prezent, sunt din cauza că partidele caută profit politic, inclusiv din sărbătorile statului, dar este firesc că partidele își doresc să găsească simboluri, făcându-i pe oameni să se asocieze cu un partid sau altul.

„Sunt un convins proeuropean, și eu consider în același timp că și Rusia este un stat european. Mai cu seamă că Dinastia Romanovilor a europenizat Rusia timp de 300 de ani de zile. Chiar și marxismul, și Revoluția Comunistă au avut izvoare absolut europene. Mai mult decât atât, chiar ideea eurasiatică a fost dezvoltată de emigrația rusească în orașe precum Praga, Berlin, Paris după care a fost îmbrățișată această ideologie eurasiatică. Dacă punem toate aceste lucruri împreună, noi înțelegem că avem o comoară comună – proiectul european – care a pornit la 9 mai sub bagheta lui Schuman. Mi se pare o idee atât de frumoasă, încât merită ca și societatea noastră să se alipească la acest proiect, cu toate problemele pe care le are Europa”, a menționat Igor Boțan.

Valerian Bejan, deputat al Partidului Liberal, a menționat că Europa nu reprezintă pur și simplu continentul european pe care locuiesc anumiți oameni, însă este un complex de valori care trebuie atinse, ca să poată funcționa în folosul oamenilor. În opinia sa, legile europene sunt implementate în folosul cetățenilor și cele trei ramuri ale puterii – legislativă, executivă și judecătorească își fac pe cinste datoria. Potrivit lui, când și în Republica Moldova aceste ramuri vor activa, conform obligațiunilor legale, atunci Republica Moldova va fi acceptată de UE.

Deputatul a mai spus că cei care au avut posibilitatea să viziteze Europa, cu siguranță s-au convins că este incomparabil nivelul de trai și valorile care sunt puse în prim plan acolo, în comparație cu partea estică sau cu așa-zisa Uniunea Eurasiatică, care în opinia sa, de fapt nici nu există.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gamurari, a declarat că principala valoare a Europei constă în aceea că nu a uitat trecutul său – bun sau rău. „În Europa funcționează instituțiile, iar într-un stat în care funcționează instituțiile sunt create toate condițiile pentru o concurență reală, inclusiv sub aspect politic, dar și economic”.

Vitalie Gamurari a menționat că statele europene sunt atractive nu atât pentru nivelul lor economic înalt de dezvoltare, cât pentru nivelul înalt de asigurare socială a fiecărui cetățean. „Cu regret, pe parcursul ultimilor ani, conceptul integraționist european a fost știrbit și nu de către Uniunea Europeană, ci de clasa politică din Republica Moldova. Dacă vom încerca, de fiecare dată, să prezentăm aspectele pozitive, avantajele acesteia, vom putea aduce bunele practici europene în Republica Moldova”, a opinat Gamurari.

Dezbaterile publice „9 Mai – Sărbătoarea care unește și care desparte”, constituie ediția a 72-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola