A fost adoptată Rezoluţia Forumului Mass-Media 2016



Participanții la Forumul Mass-Media din Republica Moldova care s-a desfăşurat la Chişinău în perioada 2-3 decembrie 2016 au adoptat o Rezoluţie în care condamnă lipsa de reacție a autorităților (Parlamentul, Guvernul, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul Concurenței) la influența factorilor nocivi asupra dezvoltării mass-media din țară pe principii democratice și îndeamnă angajații din mass-media să se opună controlului politic și/sau economic. Colaboratorii mass-media sunt îndemnaţi să revină la respectarea standardelor profesionale, exercitându-şi misiunea firească în beneficiul cetățeanului și nu al patronului-politician; să demonstreze calitățile care motivează și legitimează însăși existența jurnalismului ca profesie.

Rezoluţia conţine principalele solicitări adresate autorităţilor pentru crearea şi consolidarea unui climat de concurenţă loială şi independenţă editorială a instituţiilor mass-media din Republica Moldova. Astfel, participanţii la Forum au cerut autorităţilor să renunțe la practica păguboasă de a-și asuma angajamente triumfaliste pe segmentul mass-media ca scop în sine; să urgenteze implementarea reală și nu mimată a prevederilor compartimentului care vizează mass-media din Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova; să garanteze că procesul de digitalizare nu va duce la disparţia conţinurilor locale audiovizuale, produse de radiodifuzorii locali cu emisie prin eter etc. În următoarele săptămâni, un grup de lucru format din experți media şi facilitatorii atelierelor care au avut loc în cadrul Forumului mass-media 2016 vor formula completări la Foaia de parcurs pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova, elaborată la prima ediţie a Forumului care a avut loc în 2015. Ulterior, textul va fi transmis autorităţilor şi altor factori de decizie, precum și ambasadelor şi reprezentanţelor străine, instituţiilor şi organizaţiilor internaţionale care monitorizează dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova.

Textul integral al Rezoluției Forumului mass-media 2016 poate fi accesat aici.

Forumul mass-media 2016 a fost organizat de Consiliului de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Presei Electronice (APEL). În cele două zile ale Forumului, la activităţile desfăşurate (dezbateri, prezentări, master-classuri, ateliere tematice etc.) au participat în total peste 240 de persoane: jurnalişti, editori, manageri, experţi media, comunicatori, bloggeri, activişti, reprezentanţi ai unor instituţii publice.

Desfăşurarea Forumului mass-media 2016 a fost finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova, Programul Consiliului Europei “Promovarea jurnalismului profesionist și responsabil prin susținerea rețelei regionale a structurilor de autoreglementare”, Ambasada SUA în Republica Moldova şi Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

Pentru informaţii suplimentare:

tel.: (022) 210602

(persoană de contact – Diana Lungu, coordonatoare comunicare)

www.mediaforum.md