frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Expertii IDIS semnaleaza cele mai presante 100 de probleme in anul 2008

Expertii IDIS semnaleaza cele mai presante 100 de probleme in anul 2008 Configuratia celor mai presante probleme ale anului 2008 este marcata in aceasta editie de asperitatea si efectele crizei economice mondiale asupra Republicii Moldova. Dar, anul 2008 s-a inscris si ca un an dominat de importante tensiuni politice, regrupari pre-electorale si saracie, probleme suportate cu greu de catre o populatie afectata de incertitudine si dificultati sociale. În ciuda unei retorici sociale inalte, nivelul de viata al oamenilor simpli a ramas la fel de greu, sau chiar mai greu in 2008. Optimismul social, atat de necesar pentru definirea si consolidarea cursului european in RM s-a diminuat, sub povara insucceselor economice si propagandei excesive a modelului de democratie minimalista, preferata de catre autoritati. Acestea sunt, in temei, principalele concluzii ale studiului IDIS „Viitorul" „100 cele mai presante probleme in RM in 2008", prezentat miercuri, 28 ianuarie 2009, in cadrul unei conferinte de presa.

„Rolul acestui studiu complex este de a evalua in mod comparativ si sintetic agenda publica a RM. Studiul inglobeaza in mod reusit o seama de metode si tehnici speciale de analiza a presei, de evaluare a discursului public al autoritatilor, precum si al comunitatii de experti, formatori de opinie, si a oamenilor politici, cu scopul de a construi o anumita ierarhie credibila a problemelor tarii, in functie de perceptia si intensitatea acestora pentru public. Fiind la a treia editie, aceasta publicatie a obtinut o buna acoperire in spatiu si timp, ceea ce permite expertilor si publicului interesat sa inteleaga mai bine dinamica procesului decizional din RM, dar si riscurile si temerile, ori actiunile care influenteaza modelul de tranzitie al RM", sustine directorul executiv al IDIS „Viitorul" Igor Munteanu.

Studiul trateaza cele mai presante probleme, aflate  in topul agendei publice pe parcursul anului 2008, structurate pe urmatoarele domenii de interes:

Politic. În calitate de expert al IDIS „Viitorul", Vitalie Grosu constata ca abuzurile comise in anul 2008 in raport cu ziaristii din RM au crescut in numar, devenind o practica tolerata de organele statului la scara nationala. Expertul anticipeaza o inrautatire a situatiei ziaristilor, ca urmare a involutiilor manifestate in domeniul drepturilor si libertatilor fundamentale, dar si a apropierii scrutinului general din aprilie 2009. Conditia mass-media reflecta, de altfel, si situatia cetatenilor simpli, spectatori ai unor intense conflicte politice, in RM, dar fara ca rezultatul acestor tensiuni sa afecteze pozitiv calitatea vietii si protectia individului contra abuzurilor administrative. O alta problema presanta este cea a lipsei transparentei si controlului public asupra majoritatii autoritatilor publice. „Ceea ce a trezit ingrijorari majore in societate este lipsa de transparenta a unor institutii implicate direct in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, selectarea presei in functie de proximitatea ideologica, filtrarea informatiei, si crearea unor obstacole importante, in special legate de functionarea Presedintiei, Ministerul Reintegrarii si Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Astfel se explica de ce a ramas ingropat proiectul unei cooperari mai stranse dintre stat si societatea civila, de ce legislatia cu privire la accesul la informatie este sfidata chiar de catre institutiile care, potrivit statutului lor, ar fi trebuit sa-l aplice si sa-l pretuiasca.", afirma Vitalie Grosu.

Suprimarea opozitiei politice a impiedicat functionarea normala a institutiilor publice de diferit nivel si a afectat imaginea Republicii Moldova, mentioneaza totodata expertul IDIS: „Ce modificari legislative trebuie operate pentru a impiedica implicarea organelor de stat in conflictele politice dintre guvernare si partide? Cum putem crea conditiile favorabile, care ar garanta responsabilitatea puterii centrale?"

Nereformarea sectorului de securitate s-a impus in calitate de problema presanta in 2009. Asta dupa adoptarea unei noi Conceptii a Securitatii Nationale, care nu se deosebeste net de precedenta. Autoritatile continua sa manifeste aceeasi atitudine partinitoare si deficienta, in contextul crizei identitare, subliniaza Vitalie Grosu.

Economic. „Analiza domeniului economic releva o legatura directa intre ingrijorarile exprimate de populatie si criza financiara mondiala. Impactul crizei financiare asupra economiei reale a Republicii Moldova pare sa fie cu mult mai mare decat s-a admis anterior. În pofida asigurarilor date de Guvern, precum ca R. Moldova nu va fi afectata de criza, simptomele acesteia s-au facut resimtite, in societate si industrie, in comert si agricultura.", afirma expertul IDIS Mihail Salvir. Una din cele mai presante contradictii este lupta BNM contra inflatiei. Aceasta duce la aprecierea valutei nationale, contribuind astfel la saracirea populatiei, sustine Salvir.

La capitolul probleme economice persistente, Salvir mentioneaza: investitii insuficiente in infrastructura drumurilor, politici agricole incoerente, preturi europene la gaze naturale. Anti-recordul recent stabilit la deficitul balantei comerciale, de 3 miliarde USD, pare sa continue sa se prabuseasca: „Ca urmare a crizei economice mondiale, se anticipeaza incetinirea fluxului de remitente, si acest fapt se va rasfrange negativ asupra finantarii deficitului comertului exterior. Pe termen mai indelungat, aceasta poate afecta consumul gospodariilor casnice si, respectiv, volumul importurilor.", este de parere expertul IDIS Mihail Salvir.

Social. În 2008 populatia resimte aceleasi probleme sociale ca si in anul precedent. Populatia RM continua sa se confrunte cu o criza demografica profunda. Din 1991, populatia tarii s-a redus cu apr. 350 mii de oameni, constata sociologul Diana Cheianu-Andrei: „Securitatea demografica a Republicii Moldova este in pericol, iar actiunile intreprinse pana acum nu pot servi nici ca paleative. Din cauza lipsei de rezultate a politicii demografice nationale, suntem martorii unui fenomen dramatic de depopulare a tarii, imbatranirea rapida a populatiei rurale si urbane, avand drept efecte imediate cresterea dezechilibrului structurii pe varste si sexe, sporirea presiunii economice asupra populatiei economic active. Dupa 2012 numarul si ponderea populatiei apte de munca se va reduce."

O alta problema sociala presanta, evidentiata de expertul IDIS Olesea Cruc, este conditia sociala a batranilor: „În conditiile actualului sistem de pensionare, a fi batran inseamna a fi sarac. Costurile serviciilor de intretinere a locuintelor ating, iar frecvent depasesc chiar suma primita ca pensie. Indexarea anuala a pensiilor nu aduce bucurii in casele oamenilor in etate, ci creeaza doar iluzii. Asta fiindca cuantumul pensiilor creste, iar puterea de cumparare scade."

Problemele nou-aparute in 2008 sunt: costul ridicat al vietii in RM, tendintele de exod a creierelor tinere, conditia incerta a tinerilor in contextul Anul Tineretului. Olesea Cruc remarca totusi o solutionare partiala a problemei delincventei juvenile, integrarii sociale a persoanelor cu disabilitati, asta datorita eforturilor organizatiilor internationale.

Relatii externe. Expertul IDIS Carolina Ungureanu sustine ca si in 2008 RM a avut de suferit de pe urma imaginii sale negative. Astfel, topul tematicilor cu referire la Republica Moldova in mediile straine, in anul 2008, intrunesc aceleasi subiecte precum: nivelul saraciei, traficul de fiinte umane si de organe, conflictul transnistrean. „Impactul direct al imaginii negative a RM in presa straina intretine o atitudine negativa, eronata a populatiei de pe mapamond despre noi. O tara nu poate vorbi despre procesul de integrare europeana, despre o etichetare pozitiva din partea mass-media europene, in lipsa unor eforturi interne vizibile.", remarca expertul IDIS. Printre cele mai presante probleme in domeniul relatiilor externe, sunt mentionate: lipsa coerentei si eficientei cooperarii regionale a Republicii Moldova in Sud-Estul Europei, precum si continuarea monitorizarii Consiliului Europei. O problema nou-aparuta pe agenda publica este impactul conflictului armat ruso-georgian asupra RM

Implementarea cercetarii. Cele 100 de probleme tratate au fost selectate in urma analizei de continut a mass-media. Criteriile de care s-au ghidat expertii sunt: frecventa aparitiei, impactul, dinamica, gradul de escaladare a problemei. Acest produs inteligent ofera pentru al 3 an consecutiv perspectiva unei radiografii comparative si sintetice asupra schimbarilor care intervin in societatea RM. Studiul serveste interesului pentru cresterea responsabilitatii decidentilor prin utilizarea unor tehnici superioare de evaluare a problemelor RM, evaluarii impactului unor decizii care implica costuri, si monitorizarea perceptiei subiective asupra procesului decizional. Totodata, intentia autorilor acestui studiu este de a incuraja reflectia critica si abordarea comparativa la elaborarea de politici publice eficiente si efective, precum si la cresterea calitativa a nivelului dezbaterilor publice pe aceste teme de interes. Studiul a fost elaborat cu sprijinul  Fundatiei Friedrich Ebert.

 

#  #  #

 

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org                      

 

              



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola