Cetatenii moldoveni vor avea posibilitatea sa munceasca legal in UE



copiii_moldovei_3.jpgÎn rezultatul lansarii recente a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, cetatenii moldoveni vor putea munci legal in Uniunea Europeana, a comunicat Victor Chirila, presedintele Asociatiei pentru Politica Externa. 

„Obtinerea permiselor de munca pe teritoriul Uniunii Europene este facilitata de semnarea acordului de moblitate RM-UE din aceasta vara.  Moldova este prima tara selectata la acest proiect pilot. Parteneriatul prevede crearea unui cadru legal pentru migratie, fapt care va facilita reintoarcerea in tara a migrantilor si investirea eficienta a castigurilor acestora in afaceri”, a mai declarat expertul.   

Solicitat de Scoala de Studii Avansate in Jurnalism, ofiterul de presa al organizatiei non-guvernamentale "La  strada" s-a aratat optimist fata de lansarea Parteneriatului. Nicolae Isail este de parerea ca dezvoltarea unui mecanism de control al fluxului de migratie va diminua riscurile de trafic. "Acordurile bilaterale care urmeaza a fi inncheiate cu tarle UE vor reduce, cu siguranta, fenomenului traficului. Migrantii, cu statut legal in Uniunea Europeana, ar fi mai bine informati despre posibilitatile de angajare, iar cel mai important e ca oamenilor li se vor respecta drepturile". 

Organizatiile internationale estimeaza ca 5 mii de persoane anual sunt identificate drept victme ale traficului, majoritatea acestora pleaca in cautrea unui loc de munca. În Europa Centrala, cei mai multi moldoveni traficati ajung sa cerseasca.

Un studiu realizat de catre CBS-AXA, "Relatiile de munca in Republica Moldova din perspectiva companiilor", arata ca, din cauza emigrarii, fiecare a doua companie are un deficit de personal calificat. La fel, un rapot al Serviciului de Stat Migratiune demonstreaza ca piata muncii din Republica Moldova duce lipsa de cadre calificate, iar pentru a inlocui specalistii constructori, pedagogi, medici, ingineri calificati sunt necesare noi investitii. Gheorghe Igorov, specialist principal la Directia Resurse umane din cadrul Ministerului Educatiei a comunicat Agentiei BASA-Press ca exista un deficit de peste 2200 de profesori. 

Natalia Ghilascu