Bloggerii, cu ochii pe angajamentele Guvernului față de romi până la obținerea regimului liberalizat de vize
Doar 21 din 700 de romi șomeri au reușit să se angajeze pe piața muncii, majoritatea având doar studii medii de specialitate. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Este ”discriminarea pozitivă” a romilor, sau mai exact, asigurarea unui număr de locuri de muncă destinat acestei categorii, o soluție? Invi bloggerii din Moldova să vină cu recomandări pentru a ajuta comunitatea de romi să aibă o școală mai bună sau un punct medical mai aproape de localitate, de care să se bucure toți cetățenii în mod egal.
Să nu uităm că și Comisia Europeană pentru Drepturile Omului consideră că Parlamentul RM ar trebui să adopte o lege comprehensivă de combatere a discriminării, care va oferi un cadru îmbunătățit de abordare a excluziunii romilor în Republica Moldova.
Ne întrebăm dacă autoritățile au depus suficiente eforturi să combată fenomenul discriminării, odată ce romii continua să trăiască la limita sărăciei. Copiii din Otaci învață separat față de ceilalți elevi iar programul de studii este simplificat, fapt care diminuează din calitatea studiilor.
Totodată, în rândurile romilor există puține cadre calificate care să presteze servicii pentru comunitate, calitatea serviciilor medicale rămâne o problemă nesoluționată. Cum vor face față etnicii romi problemelor de educație, medicină, angajarea în câmpul muncii, rămâne pe umerii mediatorilor romi și a autorităților locale.
Ministerul Educației promite ca numărul copiilor romi încadraţi în sistemul de învăţământ să crească în următorii doi ani. Cel puţin aşa prevede un plan de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă din Moldova, aprobat de Guvern în 2012.
Strategia de incluziune a romilor prevede ca, până în anul 2015, circa 15% dintre tinerii romi să fie încadraţi în sistemul de învăţământ superior. Reprezentanții Ministerului Educaţiei speră că, datorită reformei privind sistemul de educaţie incluzivă, rata de integrare a copiilor romi în sistemul educaţional preşcolar şi preuniversitar va atinge 70%.
Problema etnicilor romi din Români și Bulgaria a fost una dintre explicaţiile pentru decizia unor state europene de a cere amânarea până în decembrie a aderării României la spaţiul Schengen. La ce soartă se așteaptă Guvernul Republicii Moldova peste câțiva ani, rămâne o întrebare la care încercăm să găsim împreună un răspuns.
Amintim că Parlamentul a votat în 2012 un proiect de lege pentru a institui funcţia de mediator comunitar în toate satele de romi din Moldova, pentru care vor fi scheltuiți circa 1,5 milioane de lei. Aceștia urmează să identifice și să comunice autorităților locale problemele cu care se confruntă romii.
Potrivit recensământului din 2004, în Moldova trăiesc 12 mii de romi sau 0,4% din populaţia ţării.
Șezătoarea bloggerilor va avea loc joi, 25 iunie, orele 16.00 în incinta Centrului NATO.
Vă rugăm să ne notificați cu un mesaj în cazul în care sunteți interesat să participați și să fiți alături la natalia.ghilascu@gmail.com
Mai multe detalii despre inițaitiva ”Bloggerii apără drepturile omului” le aflași pe pagina de facebook BADO.