Candidații la funcția de avocat al copilului doresc să schimbe percepțiile față de copii
Copiii ai căror părinți sunt plecați peste hotarele țării, combaterea discriminării în școli, dezinstituționalizarea copiilor cu dizabilități și schimbarea atitudinii față de copii sunt printre primii pași care vor fi realizați de către avocatul copilului, care va fi ales de către Parlament.
Jana Costachi, directoarea Centrului pentru combaterea traficului de ființe umane și Maia Bănărescu Meșcoi, sefă la direcția drepturile omului şi cooperare externă, Curtea Suprema de Justutie, cele două candidate selectate de Comisia specială parlamentară, au afirmat în Studioul Drepturilor Omului că vor acorda o atenție sporită pentru școlarizarea romilor, a copiilor vulnerabili și alte categorii care trăiesc la marginea societății.
Maia Bănărescu Meșcoi a afirmat că societatea nu este gata să primească autoritatea unei astfel de funcții, care nu are putere de decizie, ci doar un rol de mediator. ”Dacă aș fi aleasă, voi stabili o comunicare cu instituțiile de stat, și sectorul asociativ pentru a implementa reformele propuse„.
Jana costachi a afirmat că agenda copilului va trebui să fie pusă pe agenda politicului. ”Când vorbim despre copii, este nevoie să înțelegem nevoile lui, să dezvoltăm o atitudine pozitivă față de copii. un domeniu pe care îl voi promova este advocacy și a doua prioritate va fi monitorizarea politcilor, cum sunt implementate legile.”
Tamara Plămădeală, avocatul precedent al copilului, a declarat că a avut o misiune complicată în activitatea sa, pentru a se impune ca autoritate în fața autorităților, reprezentanților din o serie de ministere. ”De câte ori am criticat o anumită instituție, au reacționat cu supărare”.
Ana Furtună, directorul executiv de la Coaliția Nediscriminare consideră că Legea privind avocatul poporului este cu mult mai bună decât pe care am avut-o până acum. ”Nu este perfectă, dar îi oferă avocatului poporului mai multe împuterniciri. S-a institat asupra independenței față de culoarea politică. Insistăm să vină persoane profesioniste, să aibă nu studii juridice, dar și experiență în domeniul drepturilor omului.”
Avocatul Copilului este numit public pentru a reprezenta interesele copiilor şi pentru a apăra drepturile lor la nivel naţional. În această emisiune vom încerca să aflăm mai multe detalii despre programele propuse de aceștia, în baza căruia urmează să fie ales cu votul majorității a Parlamentului, doar un singur candidat.