Şapte ONG-uri din Moldova au trecut în Finala Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2013



comunicate

Cu paşi concreţi, ne apropiem de ziua când vor fi anunţate cele 33 proiecte de integrare socială ce vor fi premiate de Fundația ERSTE ca proiecte ce produc schimbări semnificative, sunt inovative şi care au în vedere integrarea socială a unuia sau a mai multor grupuri de persoane dezavantajate.

Pentru ediția 2013 a Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială s-au inscris 1988 de proiecte din 13 țări participante. Din Republica Moldova au fost depuse 104 aplicații, iar o echipa de experti locali a selectat pentru etapa finală șapte organizații de pe ambele maluri ale Nistrului, ce vor fi evaluate de membrii juriului internațional in luna mai:

1. Asociaţia Obştească "Sprijin şi Speranţă" din Ungheni cu proiectul ”Şanse egale la educaţia timpurie pentru toţi copiii”;

2. Asociația pentru Cooperare și Comunicare Democratică ”DIALOG” din Cahul cu proiectul ”Cetățeni implicați pentru un oraș mai frumos”;

3. Asociația Obștească a copiilor și tinerilor cu nevoi educaționale speciale ”VITA” din Chișinău cu proiectul „Festivalul de Creativitate pentru copiii și tinerii cu nevoi educaționale speciale – "Viața Împreună"”;

4. Asociaţia Obştească ”CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie” din orasul Chişinău, cu proiectul ”Casele de Copii de Tip Familial

5. Asociația Obștească Concordia cu proiectul ”Pentru părinții noștri” din Dubăsarii Vechi;

6. Centrul de Reabilitare "OSORC" din Tiraspol, cu proiectul ” Stabilirea unui atelier special pentru formarea persoanelor cu dizabilități dezvoltabile”;

7. Centrul de Susținere in Business pentru Nevăzători "Proability" din Chișinău cu proiectul ”MATRA "VIP business support" program Moldova 2009-2012”.

Zilele acestea se încheie etapa evaluării pe teren a proiectelor de către reprezentanții Fundației ERSTE, al cărei scop a fost cunoaşterea organizaţiei, a proiectului, dar şi de a afla cum acesta a fost implementat și care au fost beneficiile. Dejan Petrovic, Project Manager al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, a vizitat toate proiectele finaliste din Moldova și consideră că:"Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială s-a dezvoltat foarte mult în cei 5 ani de existență, iar numărul participanților este tot mai mare, fapt confirmat și de numărul proiectelor din Moldova”.

Proiectele finaliste vor fi evaluate de un juriu internațional, din care face parte și un reprezentant din Republica Moldova, Corina Cepoi, Directorul Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism și Director al Centrului Independent de Jurnalism.

La  Ceremonia de Premiere, ce se va desfăşura la Viena, în luna iunie anul curent, sunt invitaţi câte un reprezentant pentru fiecare proiect finalist, ocazie cu care se vor afla câştigătorii Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2013.

În afara premiilor în bani, în valoare totală de 610.000 euro, cei 33 de câștigători (30 proiecte câştigătoare, 2 Premii Speciale din partea Juriului și Premiul Practicienilor) vor beneficia de suport în relaţia cu presa, asigurat de consultanți specializaţi în Relaţii Publice, pe o perioadă de 2 ani (iulie 2013 – iunie 2015). De asemenea, organizațiile finaliste (aproximativ 130 de organizatii din toate țările participante) vor fi integrate în Academia ONG-urilor a Fundației ERSTE – o platformă menită să le permită dezvoltarea diverselor competenţe organizaţionale cum ar fi: aptitudini de relaţionare cu mass media, dezvoltarea de întreprinderi sociale ca alternativă de finanţare, dobândirea de aptitudini în zona de fundraising, dezvoltarea identității organizaționale.

Republica Moldova a participat pentru prima dată la ediția Premiului din 2011, și a avut rezultate foarte bune, cu 8 organizații finaliste și 2 organizații câștigătoare. Proiectele câştigătoare la ediția 2011 au fost: Proiectul educaţional al Centrului Speranţa, destinat copiilor cu dizabilităţi şi proiectul Inovaţional al Societăţii Orbilor din Moldova pentru tinerii studenti cu deficienţe vizuale.

Vă reamintim, Premiul este acordat o dată la 2 ani, pentru proiectele de integrare socială din 13 ţări europene: Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

 
Pentru mai multe detalii despre Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială vă rugăm accesaţi: www.socialintegration.org 


Contact:

Andreea Gurău – Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:

 
Tel. +43 50100 619614,

E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

 
Tudor Stefan - Coordonator PR în Moldova:


Mob. +373 69143488,

 E-mail: tustefan@gmail.com