CONTRA RASISMULUI



Contra rasism

Saptamana de 15-23 Martie a fost declarata ca fiind Saptamana Europeana contra rasismului, iar 21 Martie - ziua internationala de eliminare a tuturor formelor de discriminare rasiala. Aceasta campanie - Saptamina contra rasismului, este initiata de catre UNITED for Intercultural Action - o retea europeana contra sovinismului, rasismului, fascismului si care sustine imigrantii si refugiatii. Este o retea constituita din 46 de tari si peste 560 de organizatii.

In Moldova, campania de informare despre rasism si promovare a tolerantei a fost initiata de catre Clubul European - ASEM si alte organizatii neguvernamentale. A avut loc o sedinta cu aceasta tematica chiar in cadrul Clubului, insa tinerii nu s-au oprit aici. Sustinuti de catre UNITED si Biroul de Informare al Consiliului Europei in Moldova cu materiale pentru lucru - postere, stickere, carti postale, membrii Clubului European - ASEM au mers sa organizeze traininguri la liceele „Prometeu" si „Petru cel Mare" din Chisinau.

La liceul „Petru cel Mare" membrii Clubului European - ASEM au venit la lectia de limba engleza si au tinut ora contra rasismului in cadrul acestei lectii in Engleza. Pentru nimeni, insa, nu a fost o problema, dimpotriva, elevii au participat activ, iar ideile si asociatiile veneau intr-o avalansa la brainstorming.

Adunati prieteneste intr-un cerc, elevii au fost antrenati in discutii sincere la tema. Unii si-au amintit cazuri de discriminare cu care s-au confruntat sau la care au fost martori. Sunt lucruri care nu pot si nu trebuie sa lase indiferent pe nimeni. Pornind de la motto-ul Uniunii Europene - „Unita in diversitate", participantii la training au fundamentat una dintre cele mai importante valori, si anume toleranta.

Un joc scurt a demonstrat eficient cat de diferiti suntem cu totii si ca fiecare opinie este importanta. Pe podea a fost pus un poster cu un desen simplu, pe care participantii il vedeau din diferite unghiuri diferit. Cand li s-a cerut sa zica ce era pe desen, unii au zis cifra 3, altii au vazut o pasare, coarne de caprioara, jumate de 8 sau jumate de clepsidra, un meandru. Ca urmare, fiecare concluzionat pentru sine ca suntem toti diferiti si ca nu trebuie sa ii supunem pe toti propriilor standarde.

Organizatorii trainingului au venit si cu un filmulet legat de problema discriminarii, propus de Biroul de Informare al Consiliul Europei in Moldova. Este un video realizat in Moldova si cunoscut in intreaga Europa. „Aventurile lui Greeny" este un filmulet care arata cum este discriminat personajul principal numai din cauza ca arata diferit de majoritatea. Tinerii din ambele licee au mentionat ca noi toti suntem diferiti, insa toti egali, nu exista o alta rasa decit cea omeneasca.

Pe cat de simplu, pe atat de elocvent. De ce sa ne uniformizam, cand putem sa valorificam propriile calitati si ale celor din jur? Daca tinerii de la Clubul European, de la liceele „Petru cel Mare" si „Prometeu" au fost molipsiti de aceasta idee, ea va avea continuitate si, de ce nu, roade.

Articol adaugat de: Nadejda Cojuhari
Alte articole de la acest autor: