PIN-ul de la Leova



People in Need MoldovaPe 8 noiembrie a avut loc inaugurarea proiectului ”Scuar Ecologic” implementat de organizația ”Parteneriat Social” în comun cu primăria Leova, finanțat de organizația cehă People in Need, în cadrul programului  ”Consolidarea capacităților societății civile în regiuni selectate ale R. Moldova”.

Evenimentul  a început cu tradiționala tăiere a panglicii roșii, după care finanțatorii-parteneri au fost puși la lucru. Fiecare a primit cîte un copac pe care a trebuit să-l planteze pe fîșia verde a scuarului. Reprezentantei People in Need (PIN) în Moldova  i-a revenit bineînțeles un pui de pin pufos, iar primarul de Leova și ceilalți oaspeți de la compania JTI au sădit cîte un pui de tuia.

Coordonatoarea proiectului și directoarea Centrului Comunitar ”Încredere”, Raisa Bălan a făcut un bilanț al lucrărilor proiectului, accentuînd gradul de implicare a primăriei Leova, a agenților economici din oraș, a companiei JTI în amenajarea teritoriului din fața centrului comunitar. Grație lucrărilor efectuate, de acum încolo beneficiarii care întîmpinau dificultăți în deplasare, au acces liber la serviciile sociale ale centrului, grație parapetului renovat și a rampei de urcare/coborîre pentru cărucioarele cu rotile. De asemenea, în perioada caldă a anului beneficiarii vor avea posibilitatea să-și petreacă timpul în pavilionul renovat admirînd grădina de flori.

”Ne-am implicat în acest proiect, pornind de la ideea că doar prin parteneriat putem rezolva problemele comunității noastre. Îi mulțumim dnei Raisa Bălan că a fost insistentă  și a dus la bun sfîrșit  proiectul. Primăria este receptivă și va susține orice inițiativă de îmbunătățire a calității serviciilor și a vieții cetățenilor din orașul nostru” a declarat primarul de Leova, Eugen Buraga.

Reprezentanta PIN în Moldova și coordonatoarea proiectului”Consolidarea capacităților Societății civile în regiuni selectate ale R. Moldova”, Daniela Galai a vorbit despre proiectul pilot care este realizat în acest an la Leova și Cimișlia și care presupune implicarea financiară în mărime de 50% a primăriei. De asemenea, reprezentanții autorităților locale au fost incluși în comisia de selectare a propunerilor de proiect, intenția PIN fiind de a le transmite această practică democratică de  conlucrare cu societatea civilă pe baza unei concurențe loiale. D. Galai le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect, subliniind faptul că prin colaborare și cele mai neînsemnate probleme capătă importanță, iar prin dezbinare chiar și cele mai importante se pierd. ”Sper ca acest proiect să devină un exemplu de succes nu doar pentru orașul Leova, ci și pentru întreg raionul sau chiar regiunea, iar ideea de parteneriat să fie preluată și pusă în practică în cît mai multe localități din R. Moldova”.

Pentru realizarea proiectului ”Scuar Ecologic” s-au cheltuit 126.000 MDL, dintre care  PIN a oferit un grant de 30.000 MDL, primăria Leova – 85.000 MDL, restul fiind contribuția agenților economici și ai voluntarilor.

 

People in Need (PIN), o organizaţie non guvernamentală, non profit din Cehia (www.peopleinneed.cz) implementează un proiect de consolidare a capacităţii organizaţionale pentru organizaţiile mici ale societăţii civile (OSC) din Moldova. Scopul acestui program este de a încuraja participarea publicului în soluţionarea problemelor de interes public la nivel local şi  de a consolida sectorul neguvernamental în Moldova, în special în zonele periferice