Fundația lui Bill Gates va moderniza 60 de biblioteci din țară: Internet gratuit și bibliotecari instruiți



 

60 de biblioteci din toată țara urmează a fi modernizate, dotate cu calculatoare cu acces gratuit la internet, în viitorii doi ani. Un memorandum de parteneriat în acest sens a fost semnat astăzi de Global Libraries în Moldova și Ministerul Culturii, Ministerul TIC, Ministerul Muncii, Ambasada SUA, USAID și Fundația Bill și Melinda Gates.

Global Libraries în Moldova este un program pilot care, timp de 2 ani, va organiza seminare de instruire pentru bibliotecari, precum și va selecta, printr-un proces competitiv, 60 de biblioteci publice din Moldova care vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet.

Proiectul poate fi extins, iar principalul lui scop este de a transforma bibliotecile publice în platforme de comunicare şi de dezvoltare în teritoriu și de a diminua decalajul digital dintre mediul urban si cel rural. „Bibliotecile nu sunt doar locuri unde se păstrează cărțile” - acesta este mesajul autorilor.

Astfel, timp de doi ani, cu suportul autorităților publice locale, programul Global Libraries în Moldova va ajuta bibliotecarii să răspundă nevoilor cetățenilor și să transforme bibliotecile publice în spații comunitare de schimb informațional şi oportunități. Pe întreg teritoriul țării vor fi create 5 Centre Regionale de Formare care vor instrui peste 300 de bibliotecari pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunităţilor.

Compania Microsoft, partener al Iniţiativei Global Libraries la nivel mondial, va dona bibliotecilor publice din Moldova software în valoare de aproximativ 300 mii de dolari. Valoarea întregului proiect este de cca 3 milioane dolari. Programul este realizat datorită sprijinului oferit de Fundaţia Bill şi Melinda Gates în cooperare cu Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

„Suntem încântaţi de faptul că Fundaţia Bill şi Melinda Gates a selectat Republica Moldova să beneficieze de suport prin Iniţiativa Global Libraries. Cetățenii Moldovei vor beneficia de acces liber la computere şi la Internet în cadrul bibliotecilor publice locale, precum şi de ghidare din parte bibliotecarilor instruiţi pentru a putea utiliza la maximum potenţialul noilor resurse. Programul Global Libraries în Moldova își propune să faciliteze accesul la informaţie în comunităţile din Moldova precum şi să susţină bibliotecarii să furnizeze servicii de care să beneficieze întreaga comunitate", a declarat Evan Tracz, Directorul programului Global Libraries în Moldova.

Potrivit unui raport al Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX), 36% din populaţie, în special din mediul rural, nu au folosit niciodată Internetul. Concluziile raportului denotă faptul că bibliotecile demonstrează dorinţa de a umple golul informaţional în comunitațile rurale, precum și faptul că acestea reprezintă instituţiile potrivite care pot aduce schimbarea la nivel de comunităţi. Potrivit datelor Ministerului Culturii, în R. Moldova sunt 1350 de biblioteci publice, doar o parte neînsemnată dintre acestea dispun de computere.

Parte a Programului de Dezvoltare Globală, Global Libraries ajută bibliotecile publice să asigure accesul gratuit la calculatoare, Internet şi instruire pentru utilizarea acestora la potenţial maxim și transformarea bibliotecilor publice în instrumente vitale pentru îmbunătăţirea nivelului de trai a milioane de oameni.

Sursa: UNIMEDIA