Ateliere de informare: Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova



Ateliere_informare_fezabilitate_2Patru ateliere de informare în cadrul proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova", finanțat din sursele Republicii Cehe, au avut loc în perioada 26-28 octombrie a.c., la Edineț, Bălți și Soroca. Obiectivele atelierelor de informare, la care au participat reprezentanți din Administrația Publică Locală (APL), au fost (1) informarea participanților privind importanța studiilor de fezabilitate în cadrul procesului de dezvoltare regională și (2) familiarizarea participanților cu structura și conținutul unui studiu de fezabilitate.

În rezultatul achizițiilor publice, proiectul menționat a fost subcontractat de ONG „Consult Proiect", care gestionează proiectul.

„Ne pare bine că la masa rotundă privind broșura care va fi editată, petrecută recent, am primit un șir de recomandări utile. Înainte de a începe un proiect, e foarte important ca să ai un studiu de fezabilitate sau un studiu de prefezabilitate. Iată de ce avem nevoie de broșura «Totul despre un studiu de fezabilitate», care va fi pe înțelesul tuturor", a spus directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug.

Ateliere_informare_fezabilitate_1În cadrul unui atelier care a avut loc joi, 27 octombrie a.c., la Bălți, șeful Secției management proiecte de la ADR Nord, Constantin Bândiu, s-a referit la implementarea proiectelor din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN), dar și la importanța studiilor de prefezabilitate / fezabilitate.

„Proiectul se concentrează pe conștientizarea APL, să înțeleagă cît de important este un studiu de fezabilitate. Broșura care va fi editată trebuie să-i ajute pe primari (sau pe cei care vor comanda studii de fezabilitate) să stabilească corect sarcinile pentru compania care o să facă studiul de fezabilitate. Concomitent, ADR Nord, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, promovează ideea de a modifica standardele în construcție", a spus, în cadrul mesei rotunde care a avut loc marți, 25 octombrie a.c., Margareta Vameș, consultant de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), căreia îi aparține ideea de bază a proiectului.

Obiectivul proiectului „Importanța studiilor de fezabilitate în consolidarea procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova", cu o durată de implementare de 6 luni, este consolidarea capacităţilor locale în procesul de elaborare a studiilor de fezabilitate pentru proiectele investiţionale. Bugetul proiectului prevede pînă la 200 000 CZK (8129.5 de euro). Detalii despre proiect AICI.

www.adrnord.md