ONG-uri schiţează „portretul-robot” al liderului societăţii civile

Un lider al societăţii civile trebuie să fie un bun comunicator, un orator excelent, abil şi carismatic. Acestea sunt cele mai importantele trăsături şi caracteristici identificate de către reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale din Moldova care îşi doresc să devină lideri ai ONG-urilor. Leadership-ul şi rolul lui în societatea civilă a fost discutat în cadrul Clubului tematic în Leadership, organizat de către Centrul de Instruire şi Consultanţă Organizaţională (CICO), notează Info-Prim Neo.


Consultantul CICO, Elena Levinţa-Peciun, a menţionat că întruniri în acest format au menirea de a crea o platformă de comunicare, de interacţiune şi schimb de experienţă a organizaţiilor participante la acest program. „Cred că, după mass-media, ONG-urile deţin cea de-a cincea putere în stat, de aceea un rol foarte important în promovarea şi iniţierea diferitor schimbări sociale îl are liderul organizaziei. Contează foarte mult cum este poziţionată această organizaţie, care sunt calităţile personale, profesionale ale liderului şi ale echipei care stă în spatele lui, deoarece fără anumite trăsături, fără o determinare şi o viziune foarte clară, nu ai cum să asiguri acea schimbare socială pe care ne-o dorim cu toâii”, a menţionat consultantul CICO.

Potrivit ei, aceste întruniri vor da posibilitate reprezentanţilor ONG-urilor, aderenţilor să se identifice, să cunoască mai bine care este rolul unui lider al sectorului asociativ civile care pentru viitor poate deveni un lider al societăţii în ansamblu.

Coordonatorul Consorţiului Organizaţiilor Partenere şi Training din cadrul Academiei pentru Dezvoltare Educaţională (AED), Angela Vacaru, a menţionat că AED acordă un suport sporit atât dezvoltării managementului ONG, cât şi a leadership-ului in cadrul societăţii civile. „Acesta este primul Club tematic organizat de CICO în cadrul programului nostru ce pune în discuţie tematica leadership-ului şi are ca scop oferirea unei platforme de comunicare şi de schimb de experienţă între reprezentanţii societăţii civile. În unele organizaţii sunt lideri foarte carismatici care au toată susţinerea echipei şi a constituenţilor şi sunt cazuri mai puţin fericite, când un ONG este extrem de personalizat sau din contra nu are un lider consecvent”, a menţionat Angela Vacaru.

Unul din participanţi la Clubul tematic, Veaceslav Groma, expert la Agenţia de Dezvoltare Rurală-Centru Orhei a declarat că aceste sesiuni îl vor ajuta mai bine să perceapă noile elemente care îl definesc pe un lider. „Eu sunt un lider în familie, între prieteni şi în cadrul organizaţiei şi vreau să înaintez mai departe. Un lider al unui ONG trebuie să posede capacităţi de convingere şi să aibă abilităţi de comunicare cât mai bune, pentru că la moment ONG-urile se pot promova prin intermediul comunicării şi a unor mesaje directe şi concrete care pot atrage după sine”, susţine el.

O altă participantă, Cristina Bobârcă, coordonator de programe la Centrul pentru Jurnalism Independent, a menţionat că astăzi în Republica Moldova nu sunt lideri marcanţi. „Un lider al unui ONG trebuie să fie carismatic, inteligent, talentat, să ştie cum să conducă o echipă. La noi în Moldova nu sunt lideri veritabili, care să întrunească toate calităţile unui lider cu adevărat”, a spus reprezentantul CJI. Ea a menţionat că în urma discuţiilor în cadrul Clubului tematic şi-a identificat multiple trăsături ale liderului despre care nu ştia.

Activitatea Clubului tematic este sprijinită financiar de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului AED Consolidarea Societăţii Civile în Moldova. 

 

http://info-prim.md