frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Voluntarii ar putea avea facilităţi pentru admiterea la facultate

 De la 1 septembrie, tinerii care doresc să facă studii la universităţi ar putea să beneficieze de unele facilităţi, dacă vor deţine carnet de voluntar. Carnetul va demonstra că persoana respectivă a contribuit la viaţa comunitară. Despre acest şi alte genuri de motivare a persoanelor fizice şi juridice să participe la activităţi de voluntariat, despre reuşitele şi problemele mişcării de voluntariat în Republica Moldova s-a discutat în cadrul primei şedinţe a Clubului de presă a societăţii civile. La dezbateri au participat reprezentaţi ai organizaţiilor neguvernamentale, ai autorităţilor publice şi mass-media, notează Info-Prim Neo. 


Reprezentantul ministerului Educaţiei, Doina Usaci, a declarat că după ce anul trecut a fost adoptată Legea voluntariatului, ministerul se ocupă de elaborarea şi implementarea mecanismelor de stimulare a voluntarilor prin diverse forme. O astfel de motivare presupune că la facultăţi vor fi admişi prioritar candidaţii care au experienţă în domeniul voluntariatului şi vor deţine un carnet în acest sens. Reprezentantul ministerului spune că cel mai probabil carnetele vor avea formă similară cu matricula de studii sau cu carnetele de muncă. Totodată, voluntarii vor fi avantajaţi la repartizarea locurilor în cămine şi burselor. 

„Noi am planificat ca activitatea de voluntariat să fie cuantificată în 5 credite. Credit în acest sens înseamnă stagii de iniţiere, de specializare într-un domeniu, cu condiţia că voluntarul va activa în domeniul specialităţii la care aspiră. În 5 credite se adună foarte multe ore, 1 credit constituind 30 de ore. Este o perioadă de timp foarte serioasă şi voluntarul va trebui, într-adevăr, să demonstreze că a desfăşurat în mod serios şi sistematic aceasta activitate”, a precizat Doina Usaci. 

Potrivit Legii voluntariatului, carnetul de voluntar va fi eliberat persoanelor care practică aceste activităţi nu mai puţin de 20 de ore lunar. În context, ONG-urile şi autorităţile discută despre cine ar trebui să beneficieze de carnet de voluntar, cine este în drept să-l elibereze şi în ce condiţii. 

Preşedintele Asociaţiei „Tineri pentru dreptul la viaţă”, Antoniţa Fonari a declarat că la moment doar se discută despre faptul ca studenţii care fac voluntariat să demonstreze acesta în baza unui carnet de voluntar. „Despre carnete deocamdată doar se discută, însă studenţii care vor face voluntariat activ şi vor putea demonstra acest lucru vor putea să beneficieze în mod real de credite educaţionale. În Lege se regăseşte ideea că dacă sunt doi studenţi care sunt la fel de buni şi ambii sunt din spaţiul rural, şi ambii sunt din familii cu cinci copii, dar unul face voluntariat, anume cel care face voluntariat va beneficia de cămin pentru că el deja face ceva pentru comunitate”, a declarat Antoniţa Fonari. 

Potrivit ei, în săptămâna care urmează mai multe ministere şi ONG-uri vor organiza o conferinţă cu privire la voluntariat unde se va discuta despre implementarea acestei legi şi va fi făcute propuneri pentru definitivarea cadrului legislativ. 

Clubul de presă al societăţii civile se desfăşoară în cadrul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova, implementat de Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED), cu sprijinul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

 

sursa: www.info-prim.md



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola