264 de studenţi participă la un şir de seminare pentru dezvoltare personală şi profesională



264 de studenţi – bursieri în cadrul proiectului “Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate” participă la un şir de seminare pentru dezvoltare personală şi profesională

Sîmbăta, 26 februarie 2011, în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova, a avut loc seminarul cu tematica Fii pregătit pentru un job – diverse aspecte ce ţin de angajare. Seminarul a fost organizat de către Centrul de Informaţii Universitare (CIU) în colaborare cu Compania „Orange Moldova”. La seminar au participat 264 de studenţi, ce provin din familii social-vulnerabile, beneficiari de burse anuale cu valoare cuprinsă între 560 USD – 1500 USD, oferite în cadrul proiectului „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate”, ediţia I. Acest eveniment face parte din ciclul de seminare organizate de către CIU în cadrul proiectului dat.

Subiectele vizate de acest seminar au avut drept scop informarea participanţilor atît despre diverse aspecte ce ţin de angajare: contract de angajare, aspecte de remunerare, timpul de muncă şi de odihnă, precum şi despre importanţa acumulării începînd cu perioada studenţiei a unei experienţe profesionale substanţiale.

Proiectul „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate” a fost lansat în aprilie 2010 de către Centrul de Informaţii Universitare, şi este realizat cu sprijinul Fondului de Urgenţă şi administrat prin intermediul Fundaţiei Soros Moldova, fiind susţinut şi de către Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din RM.

Obiectivele programului sunt atît oferirea suportului financiar tinerilor dezavantajaţi, cît şi asigurarea suportului informaţional necesar pentru integrarea acestor tineri în societate prin desfăşurare de prezentări şi seminare, organizate de către CIU, în colaborare cu reprezentanţi ai sectorului asociativ şi privat din Moldova. Ciclul de seminare va cuprinde următoarele tematici:

Primul seminar cu tematica Voluntariatul în Republica Moldova – realitate, realizări şi perspective

Al doilea seminar cu tematica „Reţete de succes pentru a reuşi în carieră”

Al treilea seminar cu tematica „Fii pregătit pentru un job – diverse aspecte ce ţin de angajare”

Elena Bejan, Coordonator Resurse Umane, Compania „Orange Moldova”: „Reprezentînd unul dintre cei mai buni angajatori din RM, acordăm o importanţă deosebită tinerilor care acced pe piaţa muncii autohtone prin informare şi susţinerea proiectelor care contribuie la dezvoltarea abilităţilor şi capacităţilor acestora. În cadrul întîlnirii cu beneficiarii acestui proiect am încercat să abordăm cele mai importante aspecte ce ţin de angajare: condiţiile de angajare, beneficiile pe care le oferă compania Orange, abilităţile şi competenţele pe care trebuie să le posede potenţialii angajaţi, erorile care trebuie evitate în procesul de angajare etc. - informaţii utile pe care tinerii trebuie să le cunoască.”

Angela Muşet, Directorul Centrului de Informaţii Universitare:

„A-şi găsi un loc de muncă a intrat deja în obişnuinţa multor tineri de astăzi, ei finisează liceul, intră la facultate şi încearcă să se angajeze. Chiar dacă primul job nu înseamnă neapărat un prim pas în carieră, experienţa profesională este esenţială. Astfel tinerii capătă mai multă încredere în sine, devin mai independenţi, mai hotărîţi şi mai responsabili. Iar în cadrul seminarului de astăzi, am încercat să le oferim informaţii utile, care să le faciliteze procesul de angajare în sectorul privat.”

 

Acest proiect este realizat cu sprijinul Fondului de Urgenţă şi este administrat prin intermediul Fundaţiei Soros Moldova. Fondul de Urgenţă este un program internaţional creat de George Soros pentru atenuarea efectelor negative ale crizei economice mondiale în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est şi Asia Centrală.