Agenda CJI pentru luna octombrie



Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este onorat să anunțe lansarea Săptămânii Educației Media din acest an, în perioada 21-27 octombrie. Fiți alături de noi în această lună pentru a participa și la multe alte activități.

  • CJI invită elevii să participe la un concurs de reportaje video și colaje în cadrul Săptămânii Educației Media. Concursul este organizat pentru două categorii de elevi – de la clasele primare și, respectiv, de la clasele gimnaziale/liceale – implicând condiții și sarcini diferite. Materialele realizate de elevi pot fi transmise până la data de 25 octombrie, iar 3 dintre cele mai ingenioase, la fiecare categorie, vor fi premiate.
  • Tot în cadrul acestei săptămâni, vor fi organizate două instruiri - pe 21 octombrie pentru învățători, iar pe 22 octombrie pentru profesorii de gimnaziu și liceu, care predau disciplina opțională Educație pentru media în anul de studii 2019-2020. Toți cei interesați să-și varieze metodele de predare și de comunicare cu elevii sunt invitați să se înregistreze. În calitate de formator va participa Evaldas Rupkus, instructor de educație media și manager de proiect la Departamentul de dezvoltare media în Asia și Europa, în cadrul Deutsche Welle Akademie.
  • În perioada 25-26 octombrie invităm reprezentanții societății civile la un program de dezvoltare a competențelor de comunicare pentru ONG-uri. Comunicatorii vor fi ghidați de Cristina Lupu, Sorina Ștefârță și Ludmila Andronic să-și dezvolta capacitățile și strategiile de comunicare. Vă puteți înscrie până pe data de 18 octombrie 2019, expediind CV-ul la adresa info@ijc.md.
  • Portalul Media-azi.md va urmări evenimentele media din țară și de peste hotare și vă va informa despre acestea în timp util. La rubrica de comentarii, Dorin Scobioală se va referi la etica jurnalistului implicat în reflectarea luptelor electorale, cu exemple proaspete din actuala campanie. Într-un alt comentariu, Stela Gemna ne va vorbi despre podcasturi și alte inovații, care ar putea aduce o schimbare la față a mass-mediei. Ca de obicei, în cadrul rubricii How to vom prezenta sfaturile unor experți pe diverse subiecte și vă vom ajuta să vă completați cunoștințele și dexteritățile profesionale.
  • Portalul Mediacritica.md va veni în ajutorul jurnaliștilor pe parcursul lunii octombrie cu instrumente utile, analize și tutoriale. Modul cum este respectat Codul deontologic al jurnalistului sau Ghidul de stil cu norme etice va fi reflectat de tradiționala rubrică Media în vizor. La fel, vă invităm să urmăriți cu atenție rubrica Filtrează informația, pentru a afla cum abordează presa anumite subiecte de actualitate.
  • Departamentul Politici și Legislație Media va continua să urmărească situația legislativă din domeniul mass-media și să ofere consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, vom continua rubrica „Juristul Presei”,  pe portalul Media-azi.md, unde veți afla răspuns la multe întrebări de ordin juridic care îi frământă pe jurnaliști. La finele lunii octombrie, în cadrul Academiei de Administrare Publică, vom organiza instruiri pentru funcționarii publici din administrația publică centrală și locală în domeniul accesului la informația de interes public.
  • La Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism se vor ține următoarele cursuri: Fotojurnalismul cu Nicolae Pojoga, Jurnalismul vizual cu Victoria Dumbrăveanu, Legislație mass-media (și Legea privind drepturile de autor și drepturile conexe) cu Tatiana Puiu și Ion Țigănaș, Etică și diversitate cu Nadine Gogu, Jurnalismul radio cu Liliana Barbăroșie și Editarea sunetului cu Sergiu Tudos.
  • În perioada 19-26 octombrie ȘSAJ va găzdui echipa de tineri jurnaliști din Germania, care participă în proiectul „Europa în vizor: Reţeaua moldo-germană de jurnaliști în schimb de experiență”. Jurnaliștii vor avea mai multe întâlniri cu factori decizionali, jurnaliști, reprezentanți ai societății civile din Moldova pentru a documenta și cerceta subiecte privind Politica Europeană de Vecinătate, relațiile moldo-germane și procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. În urma vizitei, jurnaliștii germani vor scrie câte un material la subiectele alese, iar toate produsele vor fi publicate pe platforma comună https://www.europe-in-sight.eu/.

 
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter și Instagram.