Tinerii antreprenori din Edineț, susținuți prin granturi pentru a-și dezvolta propria afacere



Cinci tineri antreprenori au primit susținere, sub formă de grant, pentru lansarea sau dezvoltarea afacerilor proprii. Granturile au fost oferite recent în cadrul proiectului „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de People in Need Moldova în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord și AO „Pro Cooperare Regională”.

Antreprenorii începători, rezidenți ai Parcului Industrial Edineț, au pregătit ideile de proiecte ca urmare a unei serii de instruiri privind modelarea Lean Canvas (canava eficientă), ceea ce reprezintă un instrument relativ simplu pentru a evalua potențialul afacerii lor.

Pe parcursul lunilor iunie-august 2019, 19 tineri ambițioși au participat la instruiri, pentru a cunoaște și înțelege cum trebuie să arate un business plan de succes și cum pot fi folosite eficient strategiile de marketing și promovare pentru afacerile proprii. Totodată, antreprenorii au fost instruiți cum să elaboreze și să lanseze un proiect și au exersat principiile de bază ale Lean Canvas, ce se referă la clienți, concurență, venituri și cheltuieli.

Cinci tineri s-au dovedit cei mai curajoși și creativi, pregătindu-și ideile de proiecte, pe care le-au prezentat în cadrul unei competiții. Ideile selectate s-au remarcat prin ambiția antreprenorilor de a dezvolta afaceri cu elemente inovative pentru mediul de business din nordul țării, pornind de la servicii de catering oferite de o echipă de profesioniști, inclusiv persoane cu dizabilități, și terminând cu o rețea mobilă de preparare a cafelei autentice sau servicii mobile și programe de distracție pentru copii. Curajul și creativitatea tinerilor antreprenori au fost răsplătite cu granturi, cel mai mare fiind în valoare de trei mii de euro.

IMG Edinet granturi

Reprezentanții People in Need Moldova, ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord și AO „Pro Cooperare Regională” au felicitat învingătorii competiției și le-au dorit antreprenorilor aflați la început de cale multă perseverență pentru a atinge rezultatele pe care și le-au propus. Silvia Bicenco, director de țară People in Need Moldova, a subliniat contribuția micilor antreprenori din regiune la dezvoltarea socio-economică și promovarea tendinței de a crea locuri de muncă în țară, utilizând susținerea din partea donatorului și resursele proprii, spre beneficiul societății.

Proiectul „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova” susține startup-urile și incubatoarele de afaceri din nordul țării, pentru a extinde sectorul întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM).

Prin intermediul activităților din proiect, sunt create condiții pentru o cooperare mai strânsă între ÎMM‑urile din Regiunea de Dezvoltare Nord, ceea ce va facilita accesul la piața de desfacere locală sau internațională, precum și va consolida poziția ÎMM-urilor în raport cu instituțiile guvernamentale și potențialii clienți. Implementarea proiectului cuprinde perioada anilor 2017-2019.

Logouri Business nord