Notă analitică Expert-Grup: Prima Casă Plus: un program social, bancar, imobiliar sau electoral? Analiza oportunităților și riscurilor programului



 

visual

 

Posibilitatea de achiziționare a unei locuințe în condiții fiabile și accesibile, în special pentru familiile tinere, reprezintă o preocupare de politici publice pentru multe state. Republica Moldova s-a lansat în atingerea acestui deziderat în anul 2018 odată cu lansarea programului de stat „Prima Casă”, având scopul de a facilita accesul familiilor tinere la locuințe prin garantarea creditelor ipotecare solicitate de la bănci. După o perioadă în care a reușit să influențeze semnificativ, atât piața creditelor ipotecare, cât și piața imobiliară în ansamblu, în ultimii doi ani programul „Prima Casă” a intrat într-o fază de stagnare. Situația dată s-a produs din cauza inflației înalte din perioada 2022-2023 care s-a soldat cu creșterea ratelor nominale a dobânzilor, dar și a evoluției în creștere a prețurilor la imobile. Odată cu revenirea inflației în limite rezonabile și ieftinirea costurilor de finanțare, autoritățile au venit cu un proiect de lege, denumit convențional „Prima Casă Plus”, ce își propune reanimarea programului. 

🎯În acest context, colegul nostru, Stas Madan, director de program la Expert-Grup, a elaborat o notă analitică care își propune să analizeze ce a însemnat până acum programul „Prima Casă”, care sunt prevederile noului proiect și să evidențieze principalele beneficii și riscuri care apar pentru părțile interesate.

👉Accesați nota analitică integrală: https://bit.ly/primacasaplusanaliza

*Acestă notă a fost realizată cu sprijinul suportul organizației NED