IPRE a organizat o sesiune de instruire pentru dezvoltarea abilităților digitale în rândul profesioniștilor din domeniul justiției din Republica Moldova



IPRE a organizat o sesiune de instruire pentru dezvoltarea abilităților digitale în rândul profesioniștilor din domeniul justiției din Republica Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu GIZ Moldova,  Agenția de Guvernare Electronică (AGE), Institutul Național al Justiției (INJ) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a organizat, joi, 20 iunie, atelierul de lucru „ Dezvoltarea abilităților digitale în rândul profesioniștilor din domeniul justiției din Republica Moldova”. Evenimentul a fost organizată la sediul AGE, fiind oferit participanților echipamentul tehnic necesar pentru exerciții practice.

La instruire au participat peste 20 de profesioniști din domeniul justiției din rândul CSM, INJ, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ), procurori, judecători și colaboratori ai instanțelor judecătorești. Participanții au aflat mai multe informații despre modalitățile de accesare a serviciilor publice digitale prin intermediul platformelor existente, precum MPay, MPower, MDelivery și MCabinet. Totodată, aceștia au fost familiarizați cu oportunitățile oferite de identitatea digitală, fiind încurajați să utilizeze noua aplicație mobilă „EVO”, dezvoltată de AGE. O altă noutatate aduse de acest atelier de lucru a fost prezentarea bunelor practici în domeniul e-justiției din Estonia.

 În cadrul instruirii, participanții au scos în evidență mai multe provocări, dar și recomandări pentru sporirea competențelor digitale și a funcționalității soluțiilor digitale din domeniul justiției. Sesiunile de instruire au fost coordonate de Olga Tumuruc și Victor Guzun, experți în domeniul transformării digitale în cadrul IPRE.

Instruirea a fost organizată de către IPRE, cu suportul comun al proiectelor „Fondul de Consiliere în Politici” și „E-Guvernare și Digitalizare în țările din Parteneriatul Estic”, finanțate de către Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementate de către GIZ Moldova.