Promo-Lex: ONG-urile din regiunea transnistreană sunt persecutate de regimul de la Tiraspol



O bună partea a organizaţiilor neguvernamentale din regiunea transnistreană au o activitate fictivă, fiind create, controlate sau subordonate administraţiei regionale. Din o mie de ONG-uri, doar 15% sunt active. Din acestea fac parte şi organizaţii care încearcă să soluţioneze anumite probleme ale comunităţilor sau ale beneficiarilor lor, dar sunt persecutate de regimul politic din regiune, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole.

Din categoria celor realmente active, multe se confruntă cu presiuni şi intimidări din partea structurilor administraţiei regionale, în special cele de „securitate” – MGB. Acest fapt este generat, în mare parte, de profilul activităţii organizaţiei. În special sunt persecutate organizaţiile orientate spre activităţi de mobilizare, comunicare şi restabilire a încrederii reciproce între locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, cele care au la bază parteneriate cu organizaţiile din occident, dar şi cele care susţin acţiuni concentrate pe promovarea valorilor democratice şi a drepturilor omului, declarat Ion Manole. O doză mai mare de libertate o au organizaţiile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul social, migraţie, prevenirea traficului de fiinţe umane sau ecologie.

Potrivit preşedintelui „Promo-Lex”, nivelul incipient de dezvoltare al ONG-urilor este cauzat de condiţiile şi mediul în care se afla locuitorii acestei regiuni şi anume: lipsa accesului la informaţie, în special accesul limitat la internet; lipsa surselor alternative de informare, din cauza că mass media se afla sub controlul regimului; nivelul slab de cunoaştere a limbilor străine, fapt ce împiedică dezvoltarea unui alt mod de gândire sau abordare; lipsa resurselor materiale indispensabile activităţii zilnice în cadrul unui ONG – calculatoare, internet, oficii etc.

„În acest sens, regimul de la Tiraspol încurajează în mod deschis o singură opţiune pentru cei din regiunea transnistreană, stabilirea, obligatorie şi exclusivă a relaţiilor de parteneriat cu unele organizaţii din Federaţia Rusă. Noi, dimpotrivă încurajăm parteneriatele fără nicio discriminare. Colegii noştri din stânga Nistrului au dreptul la aceleaşi şanse şi oportunităţi şi este inclusiv datoria noastră să le facilităm astfel de contacte”, a declarat Ion Manole.

Preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex” spune că este evidentă şi atitudinea modestă în acţiuni concrete a autorităţilor constituţionale din Republica moldova. Este necesară o colaborare, cât mai strânsă cu organizaţiile de peste Nistru, ultimele fiind deschise spre promovarea procesului de democratizare şi dezvoltare a regiunii.

 

www.info-prim.md