Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 4395

Profesorii din Rezina studiază tehnologiile moderne în unul din cele mai performante centre de resurse informaţionale din Transnistria



Pentru unii oameni este surprinzător faptul că Liceul Teoretic „Evrika” din Râbniţa poate oferi cele mai performante condiţii de însuşire şi practicare a tehnologiilor informaţionale avansate. Acest lucru a fost posibil datorită asistenţei financiare oferite de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Programului de Dezvoltare Participativă a Comunităţilor (CPP) administrat de Consiliul pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX). Joi, 1 aprilie 2010, la ora 9:00, în incinta centrului de resurse informaţionale a LT „Evrika” se va desfăşura seminarul metodic: "Utilizarea tehnologiilor informaţionale în procesul de predare, învăţare şi evaluare", cu participarea a 10 profesori de istorie din raionul Rezina şi 6 profesori din Râbniţa. Scopul seminarului este de a antrena cadrele didactice în utilizarea tehnologiilor moderne pentru predarea obiectului de studiu. De asemenea seminarul le va da posibilitatea profesorilor să facă schimb de experienţă şi să pună bazele unei colaborări continue între instituţiile lor. Prin organizarea periodică de seminare, training-uri şi cursuri practice administraţia liceului îşi propune să ofere oportunităţi de perfecţionare profesională şi să asigure durabilitatea proiectului implementat.

În prezent accesul la informaţie este unul din factorii de baza a progresului şi o normă a societăţilor dezvoltate. Totuşi, mai mult de cinci ani la rând liceul „Evrika” a dus lipsă de echipament adecvat pentru desfăşurarea orelor de informatică. Deficitul de resurse punea administraţia liceului în situaţia unei căutări permanente de fonduri. În anul 2008, Galina Tihovschi, director adjunct în LT „Evrika”, a aplicat la programul CPP. Directoarea liceului, Eugenia Haluş, a fost prima susţinătoare a proiectului, oferind tot suportul managerial pentru desfăşurarea lui. În urma unei şedinţe organizate de CPP cu părinţi, profesori, elevi şi alţi locuitori ai oraşului Râbniţa, au fost identificate mai multe probleme locale. Îmbunătăţirea procesului de studii din liceu s-a dovedit a fi prioritară pentru majoritatea participanţilor. Sub conducerea Galinei Tihovschi, liderul grupului de iniţiativă, ei şi-au unit eforturile pentru realizarea acestui obiectiv. Cetăţenii s-au implicat cu bani, muncă, consultanţă tehnică. Un grup de elevi a elaborat materiale informative pe care le-au distribuit în întreg oraşul. Membrii grupului de iniţiativă au organizat şedinţe comunitare şi tendere, au monitorizat şi evaluat activităţile procesului de implementare. În rezultat cetăţenii au învăţat să se mobilizeze, să investească resurse, să elaboreze documente tehnice, să colaboreze cu administraţia locală şi cu donatori externi. Directorul programului CPP, Charles Butts, a menţionat: „Pentru mine este important că acum elevii au calculatoare. Însă cel mai important este că membrii acestei comunităţi au învăţat sa identifice problemele pe care le au şi să propună soluţii”.

Locuitorii oraşului Râbniţa implicaţi în programul CPP au obţinut cunoştinţe şi abilităţi noi de dezvoltare comunitară. În scurt timp după finisarea proiectului, Galina Tihovschi a fost selectată în programul „Open World” („Lumea Deschisă”) pentru a efectua o vizită de stagiu profesional în SUA pe o perioadă de trei săptămâni. Aceasta i-a permis să acumuleze cele mai bune practici din învăţământul american, să preia modele inovative de predare şi de perfecţionare a studiilor. Administraţia LT „Evrika” îşi propune să ofere o atenţie sporită valorificării potenţialului elevilor, organizând în fiecare an de cursuri practice în liceu şi tabere de vară.

Până în prezent programul CPP a implementat 285 de proiecte.