Tratament inuman în instituţiile de detenţie din regiunea transnistreană



Asociaţia „Promo-LEX" semnalează un nou caz de tratament inuman în instituţiile de detenţie din Tiraspol. Este vorba despre starea gravă de sănătate a unui deţinut de 34 de ani, provocată de o grevă a foamei pe care a ţinut-o 45 de zile. Conducerea penitenciarului nr. 3 din Tiraspol nu răspunde cerinţelor rudelor şi societăţii civile, iar tânărul deja şi-a luat rămas bun de la apropiaţi.

Juristul asociaţiei „Promo-LEX", Alexandru Zubco, a comunicat pentru Info-Prim Neo că acesta este un caz repetat de grevă a foamei, în semn de protest faţă de condiţiile inumane de detenţie şi tortura la care sunt supuşi deţinuţii.

Alexandru Zubco spune că autorităţile de la Tiraspol nu au dat curs colicitării asociaţiei ca tânărul să fie izolat într-o altă încăpere şi să fie tratat cu medicamente, în condiţiile când acesta are stări de ameţeli şi îşi pierde deseori echilibrul.

„Rudele ne-au informat că în prezent victima se află într-o stare foarte gravă şi că băiatul lor şi-a luat deja rămas bun de la ei, pentru că nu mai rezistă", spune juristul.

Potrivit lui, bărbatul de 34 de ani, originar din Tighina, se află în detenţia organelor de la Tiraspol deja timp de un an. El a fost reţinut de colaboratorii ministerului de securitate al autorităţilor separatiste fiind bănuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari. La momentul reţinerii, bărbatul a fost dus pe malul Nistrului, unde un colaborator al acelui minister i-a pus pistolul la tâmplă şi a tras, însă fără cărtuşe.

Alexandru Zubco mai spune că victima a fost impusă să recunoască vina, iar când a refuzat, au început să fie ameninţate şi rudele.

Cazul respectiv a fost raportat încă în februarie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Atunci asociaţia „Promo-LEX" a cerut CEDO să oblige Guvernul Republicii Moldova să îi acorde asistenţă medicală victimei. „Suntem în aşteptarea răspunsului", a spus juristul.

La finele săptămânii trecute „Promo-LEX" a informat despre alţi doi deţinuţi ai penitenciarului nr. 3 din Tiraspol, care, la fel, se află în stare critică din cauza grevei foamei. Unul dintre ei, în semn de protest faţă de condiţiile inumane, şi-a tăiat venele, vineri, 12 martie. Până în prezent, nici rudele, nici asociaţia, nu cunosc care este starea lui de sănătate.

www.info-prim.md