Săptămâna Globală Pentru Siguranța Rutieră a ONU 2023 marcată în Moldova
Săptămâna Globală pentru Siguranța Rutieră 2023 a ONU în Moldova a fost lansată convocând ședința membrilor Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, prezidată de către Prim-ministrul Dorin Recean, la solicitarea oficială a Automobil Club din Moldova(ACM), la data de 12 mai.
La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor statului, parteneri de dezvoltare, membri ai societății civile și alte părți interesate. În cadrul întâlnirii au fost discutate astfel de aspecte ca: starea actuală a traficului și siguranța rutieră, constrângerile existente și soluțiile pe termen mediu și lung care trebuie implementate pentru creșterea nivelului de educație și siguranța circulației rutiere pentru toți utilizatorii drumului, concentrându-se pe cei vulnerabili.
Accentul a fost pus pe necesitatea elaborării urgente a Strategiei Naționale de Siguranță Rutieră și a Planului Național de Acțiune pentru anii 2023 - 2030, care să permită părților interesate să își unească eforturile în atingerea obiectivului global de reducere a deceselor și traumatismelor rutiere cu 50% până în 2030.
Directorul Automobil Club din Moldova Tatiana Mihailova a prezentat tendințele actuale privind abordarea Sistemului Sigur, politica de 30 km/h care ar putea fi luate ca bază principală pentru dezvoltarea strategiei naționale. Postarea de comunicare oficială poate fi accesată la următorul link: https://bit.ly/3VXGR3i.
Săptămâna Globală pentru Siguranța Rutieră a continuat cu cu o vizită la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Sângerei, care la data de 16 mai 2023.
Echipa ACM, a petrecut o lecție de siguranță rutieră, cu exerciții interactive pentru elevii claselor I. Pe lângă cunoștințele acumulate, mascotele „Zebra” și „Pietonul exemplar” au dăruit celor mici reflectorizante pentru a crește nivelul de siguranță și vizibilitatea scăzută pe timp de noapte.
Ulterior, copiii, împreună cu profesorii, reprezentanții ACM și UNICEF Moldova au organizat un flashmob alăturându-se comunității globale și cerând autorităților să ia în considerare drepturile lor la Străzi #Sigure și #Accesibile.
În zona trecerii de pietoni din regiunea școlii, care a fost transformată în una mai sigură și mai accesibilă folosind metodele cu cost redus și urbanism tactic, elevii au lăsat mesaje pe trotuar de genul: #RegândițiMobilitatea #ÎncepețiAici precum și regula principală a pietonilor exemplari Oprește! Privește! Ascultă!
Evenimentul a coincis cu lansarea proiectului „Drumuri sigure către școală” implementat de către Automobil Club din Moldova cu suportul UNICEF Moldova și Fundația FIA care urmărește îmbunătățirea cunoștințelor în materie de siguranță rutieră și a abilităților copiilor prin elaborarea unei politici extracurriculare privind educația rutieră pilotat în 3 localități: Bălți, Sângerei și Ungheni, susținând, de asemenea, aplicarea modificărilor legislative privind reducerea vitezei la 30 km/h în apropierea școlilor.
Evaluarea siguranței rutiere utilizând StarRating pentru școli și intervenția de securizare a trecerii de pietoni au fost realizate în cadrul programului de grant FIA pentru siguranță rutieră.
Pe parcursul întregii săptămâni, ACM a desfășurat seminare informative privind predarea siguranței rutiere pentru studenții Colegiului de Medicină și ai Academiei de Poliție ”Ștefan cel Mare”, care vor continua acest tip de instruiri pentru copiii din școli și grădinițe.
În același context, ACM s-a alăturat OMS Moldova participând la Evenimentul Zilei Europei marcată la Leova. Echipa ACM a organizat concursuri pentru copii, distribuind materiale utile tuturor invitaților și participanților.