Elevii contra violenței în școală: cinci inițiative de schimbare a climatului școlarElevii contra violenței în școală: cinci inițiative de schimbare a climatului școlar

Elevii din cele cinci școli din Moldova, parte a proiectului „ACTIV – Acționează Împotriva Violenței!”, vor implementa, pe parcursul a două luni, inițiative care să contribuie la crearea unui climat școlar pozitiv. Copiii își propun să amenajeze spații prietenoase, să organizeze   pauze „altfel”, precum și  activități de conștientizare și sensibilizare care, ca rezultat, să ducă la reducerea cazurilor de violență în bază de gen între copii.

Membrii celor cinci echipe de inițiativă fac parte din Consiliile Elevilor (Comitetele Consultative ale Copiilor) din aceste școli. În prima jumătate a anului 2022, aceștia au participat la o serie de instruiri și au realizat un sondaj de evaluare a climatului școlar, cu participarea a peste 850 de elevi. Ideile inițiativelor pornesc de la rezultatele sondajului și, prin intermediul lor, membrii echipelor își propun să crească gradul de conștientizare printre colegii lor, dar și printre adulții din școală, în privința  violenței de gen.

Astfel, tinerii au lansat următoarele inițiative, pe care să le realizeze în școlile lor pe parcursul lunilor martie - aprilie:

  1. Clubul de carte ,,În lumea romanelor adolescentine”, Liceul Teoretic Visoca (r. Soroca)

Echipa „Young Voice” din Liceul Teoretic Visoca își propune să lanseze un club de carte, unde vor pune în discuție diverse subiecte în baza unor romane dedicate adolescenților. Elevii își doresc să discute situațiile cu care se confruntă eroii din cărți, în special cazuri de violență între semeni, pentru a identifica soluții pe care le pot aplica în viața reală când se confruntă cu situații similare. Echipa își dorește ca acest club de carte să devină o platformă de discuții, unde copiii vor găsi răspunsuri la întrebările specifice acestei perioade și vor lega noi prietenii.

  1. „RECREAȚIA altfel”, Gimnaziul Trinca (r. Edineț)

Elevii din Consiliul de elevi al gimnaziului Trinca, membri ai echipei „Winners”, își doresc să transforme pauzele școlare în activități pozitive, în care elevii vor avea ocazia să interacționeze și să se cunoască mai bine. Ei vor amenaja în holul școlii un spațiu confortabil și prietenos, unde elevii vor putea, în timpul pauzelor mari, să asculte muzică, să joace jocuri de masă, să participe la tombole, etc.

La fel, elevii își propun crearea unui club de dezbateri, care va aborda inclusiv subiecte legate de violență:

  • Violența între copii: este sau nu o modalitate de soluționare a unei probleme? 
  • Violența în bază de gen: sunt eu obligat(ă) să fac ceva  anume din cauza ca sunt băiat/fată?
  • Violența în bază de gen: ce înseamnă să fii fată/băiat „NORMAL(Ă)”?
  1. Spațiu prietenos pentru fiecare, Liceul „Prometeu”, s. Grozești (Nisporeni)

Echipa „Torța lui Prometeu” și-a propus să transforme un spațiu din școală, unde au loc cele mai multe incidente de agresivitate între elevi, în unul sigur și prietenos. După amenajare, copiii vor avea posibilitatea să-și petreacă aici timpul liber, iar cei care au de așteptat transportul pentru a merge acasă după lecții o vor putea face în siguranță în acest spațiu.

Elevii din liceul „Prometeu” au început campania cu seri de filme la care participarea este contra plată și târguri cu produse gătite de membrii grupului. Banii adunați vor fi utilizați pentru a extinde activitățile din campanie.

„Ne-am bucurat să vedem reacția pozitivă a elevilor și profesorilor la campania de fundraising. Ne-au îndemnat să mai organizăm. Noi chiar ne dorim să contribuim la o schimbare în școala noastră. Vom avea un loc al nostru amenajat frumos unde vom organiza activități și fiecare elev va fi binevenit.” – Mădălina Langa, clasa a XI-a, membră a echipei „Torța lui Prometeu”.  

  1. Zona de odihnă „Un loc pentru fiecare”, Gimnaziul Făleștii Noi (Fălești)

Echipa „Last Light” din Făleștii Noi urmează să amenajeze un spațiu în aer liber, accesibil pentru toți elevii. Membrii echipei își propun ca acesta să fie o zonă modernă de joacă și recreere, care ar servi drept spațiu de interacțiune între copii. Aici elevii își vor petrece timpul liber și vor organiza activități extrașcolare, precum dezbateri și vizionări de filme educaționale la subiectul violenței între copii. Elevii își doresc să creeze un loc unde fiecare copil să se regăsească și să aibă posibilitatea să experimenteze activitățile în care se regăsește.

  1. Centrul de activism și agrement fidel tinerilor, Liceul Teoretic Ștefănești (Florești)

Echipa „Dream TEam” din  Liceul Teoretic Ștefănești este de părere că violența și bullyingul ar putea fi prevenite dacă s-ar comunica mai mult. Iar pentru a crea un context în care elevii să se întâlnească și să interacționeze, își propun să amenajeze un centru de activism și agrement în incinta școlii. Aici copiii își vor putea petrece timpul liber la pauze sau după lecții. De asemenea, își propun să organizeze un șir de activități pentru a sensibiliza comunitatea școlară privind problematica violenței între copii și a violenței în bază de gen. De asemenea, vor organiza o expoziție de fotografii - „Violența prin ochi de copil”, diverse ateliere tematice, seminare și flashmoburi.

Proiectul este derulat de Fundația Terre des hommes Elveția (România), în parteneriat cu Reprezentanța din Republica Moldova a Fundației Terre des hommes Lausanne – Elveția și Separate Division of Terre des hommes Foundation in Ukraine, beneficiind de o finanțare în valoare de 194.067 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!


Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens, #EEANorwayGrants

Opțiuni de configurare pentru Deschidere

FacebookTwitterShare

Opțiuni de configurare pentru Deschidere

TOȚI COPIII AU DRE