Încheierea proiectului ACTIV: elevii și profesorii au împărtășit experiențe și au făcut planuri de viitor la evenimentul de final

La 8 mai 2023, elevii și profesorii din cele cinci școli din țară participante în proiectul „ACTIV- ACȚionează Împotriva Violenței” au fost invitați de Tdh la un eveniment final pentru a-și împărtăși experiențele și a se bucura de rezultatele celor doi ani de proiect.

„Proiectul ACTIV a fost o provocare nouă, datorită căreia, noi, membrii Consiliului (Elevilor) am reușit să ne redescoperim, să fim mai uniți și cooperanți, să visăm și să ne realizăm visurile, să muncim ca un tot întreg și să ne reușească ce ne-am propus. Datorită acestei inițiative ne-am convins că noi chiar suntem o putere și o torță care mereu arde,” a mărturisit Andrei, elev în clasa a 12-a, Liceul „Prometeu”, s. Grozești (Nisporeni).

Pe parcursul celor doi ani, atât elevii, cât și profesorii au fost implicați într-o serie de activități și inițiative menite să contribuie la schimbarea climatului școlar și reducerea violenței în bază de gen, iar evenimentul de totalizare a fost o bună ocazie de a se inspira reciproc și a face schimb de idei. Fiecare echipă din cele cinci școli a prezentat activitățile desfășurate de consiliul elevilor, au împărtășit impresii despre cum s-au simțit în acești doi, ce rezultate au obținut și ce schimbări au observat la ei, dar și la colegii de școală.

„La final de proiect mă simt entuziasmată și mândră să fiu de ajutor comunității. Mi-a plăcut să răspândesc pozitivism si non-violență,” a împărtășit cu ceilalți Sorina, elevă în clasa a 12-a, Liceul Teoretic Ștefănești (Florești).

De asemenea, elevii și profesorii au participat la o sesiune de reflecții și viziuni de viitor, povestind cum s-au simțit pe parcursul implicării în proiect, ce eveniment a fost cel mai memorabil și ce ar repeta sau ar face mai bine în următorul an școlar.

„Am savurat din întâlniri.”

„M-am distrat.”
„Chiar a fost amuzant.”

„Am savurat pauzele dulci”.

„Am fost fericită.”

„Am reușit să promovăm non-violența”.
„Am învățat să spun stop violenței și să-i încurajez și pe alții să o facă”.

„Am înțeles că orice este posibil”.

„Simt că am devenit o versiune mai bună a mea”.

„Am legat prietenii și am înțeles importanța echipei, credeam înainte că singur îmi este mai bine”.

– sunt câteva dintre impresiile împărtășite de către elevi în grupurile de reflecții.

Spre final, echipa Tdh Moldova a invitat elevii și profesorii să participe la Quest-ul ACTIV: 10 stații cu provocări amuzante, pe care le-au trecut cu succes și s-au distrat împreună.

„Sunteți o forță: când ați lucrat la cercetarea climatului școlar, voi, o mână de oameni, ați consultat 864 de copii; realizând campania „15 zile împotriva violenței”, ați ajuns la 1285 de copii și, desigur, cele 5 inițiative școlare pe care le-ați implementat. Din discuțiile cu voi am înțeles că schimbarea s-a produs în fiecare dintre voi, în consiliile de elevi și în școli. Noi, la Tdh, credem că fiecare copil are dreptul la o copilărie fericită și, împreună cu voi, putem face asta să devină realitate,” a menționat Inna Stoian, coordonatoarea proiectului.

Violența este una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă copiii și care le pune în pericol sănătatea fizică și mentală, iar o mare parte dintre cazurile de violență se întâmplă în mediul școlar. Scopul proiectului  „ACTIV: ACTionează Împotriva Violenței” a vizat schimbarea climatului școlar și reducerea violenței bazate pe gen, prin abordarea cauzelor sale structurale: norme sociale, stereotipuri, prejudecăți, lipsa procedurilor instituționale de intervenție.

Acțiunile proiectului au inclus:

- analiza situației din școlile selectate, prin organizarea de consultări ale copiilor și cadrelor didactice;

- implicarea copiilor în toate etapele proiectului, de la analiza situației la implementarea de acțiuni concrete de schimbare a climatului școlar și reducerea violenței în bază de gen.

În cei doi ani de proiect, au fost realizate o serie de activități, împreună cu și pentru comunitățile școlare din cele cinci instituții partenere:

  • realizarea studiului privind violența în bază de gen în școlile din Moldova, România și Ucraina;
  • 95 de activități psihosociale realizate de profesori;
  • 122 de copii din consiliile elevilor s-au implicat în organizarea activităților;
  • 1285 de copii au beneficiat de activitățile proiectului;
  • sesiuni online și offline pentru elevi;
  • 864 de elevi s-au implicați în cercetarea climatului școlar de către elevi;
  • 89 de cadre didactice au participat la instruiri;
  • Campania „Activ - acționează împotriva violenței!”;
  • 5 inițiative de schimbare a climatului școlar și combatere a violenței între elevi, organizate de către elevi.

Proiectul „ACTIV: ACȚionează Împotriva Violenței” a fost derulat, între 2021 – 2023, de Fundația Terre des hommes Elveția (România), în parteneriat cu Reprezentanța din Republica Moldova a Fundației Terre des hommes Lausanne – Elveția și Separate Division of Terre des hommes Foundation in Ukraine, beneficiind de o finanțare în valoare de 194.067 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens, #EEANorwayGrants




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola