Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Varnița-Criuleni oferă oportunități tinerilor NEET



c

„Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă – Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET” este un proiect realizat de Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, care include și un program de granturi, iar unul dintre beneficiarii acestui sprijin este și Asociația de Tineret „Șansa” din Varnița.

Această inițiativă va susține 40 tineri din 10 localități ale raioanelor Anenii Noi și Criuleni care vor beneficia de consultanță în elaborarea planurilor de afaceri și astfel vor fi abilitați economic.

Asociația de Tineret „Șansa” a fost fondata în anul 2006 și are următoarele scopuri: Elucidarea problemelor cu care se confruntă tinerii, antrenarea lor în procesele de renovare a societăţii; sensibilizarea şi stimularea societăţii civile de a se implica în rezolvarea problemelor tinerilor aflaţi în situaţie de risc; implicarea tinerilor în procesul decizional; realizarea Programului de Granturi Mici pentru tinerii din localitățile raionului Anenii Noi și dezvoltarea comunitară și cooperare pentru dezvoltare.

În cadrul „Programului de granturi pentru susținerea fondurilor de antreprenoriat pentru tineri, inclusiv unul în Găgăuzia”, Asociația de Tineret „Șansa” a obținut un grant pentru „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Varnița-Criuleni”.

Svetlana Budiștean, Administrator la Asociația de Tineret „Șansa”, afirmă că „ideea proiectului a venit în urma unui training de lunga durată și scopul proiectului constă în creșterea nivelului de  incluziune și abilitare a tinerilor NEET (care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă) prin dezvoltarea Fondului de Antreprenoriat pentru tinerii din localitățile din zona de centru a Republicii Moldova. Pentru atingerea acestui scop circa 40 tineri din 10 localități (raioanele Anenii Noi și Criuleni) vor fi abilitați economic în cadrul a 10 activități de instruire, vor primi suport și consultanță în elaborarea planurilor de afaceri și a bugetelor și vor fi asistați în crearea a cel puțin 10 afaceri proprii. În prezent suntem la etapa de recrutare și selectare a beneficiarilor/tinerilor NEET”.

interior

Veronica Rotaru, Coordonator regional în cadrul proiectului, dezvăluie că această inițiativă „prevede formarea competențelor antreprenoriale la tinerii NEET din localitățile raionului Anenii Noi și Criuleni, respectiv dobândirea capacității de a transpune în practică ideile de afaceri, de a găsi soluții problemelor care apar la demararea unei afaceri, conștientizarea şi asumarea riscurilor unei afaceri. Totodată, proiectul își propune stimularea spiritului antreprenorial și încurajarea inițiativelor de afaceri într-o economie modernă în care tinerii creativi pot crește nivelul de competitivitate, pot să țină pasul cu tehnologia, și sunt motivați să aducă un plus de siguranță financiară. Cu tenacitate, energie, experiență și profesionalism, tinerii NEET pot deveni modele de reușită în carieră, pot fi parte a procesului și eforturilor de regenerare a economiei”.

Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă – Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria.

Logo Sansa копия2