În ajunul Zilei Familiei, UNFPA lansează o campanie de promovare a implicării taților în creșterea copiilor, cu ajutorul sectorului privatÎn ajunul Zilei Internaționale a Familie, marcată în fiecare an la 15 mai, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a lansat o campanie de încurajare a taților să se implice în activitățile de creștere și îngrijire a copiilor și împărțire egală a responsabilităților casnice. În acest sens, UNFPA a desfășurat o discuție online cu participarea mediului privat și reprezentanții instituțiilor publice responsabile de politicile sociale care vin să susțină cuplurile pentru a combina armonios cariera cu viața profesională.

Campania se desfășoară în cadrul unui program regional de Reziliență Demografică, care sprijină țara noastră să facă față schimbărilor demografice, inclusiv posibilitatea de a crea condiții familiilor de a avea atâția copii câți își doresc. Astfel, pe parcursul următoarelor luni vom desfășura activități de promovare a concediului paternal prin intermediul partenerilor noștri - Casa Națională de Asigurări Sociale, care va informa peste 40 de mii de mame și tați despre cum își pot lua un concediu paternal; și Premier Energy Distribution, care va distribui mesaje informative despre concediul paternal pe verso-ul facturii la energia electrică din luna mai, ce va ajunge în peste 900 mii de gospodării.

Stereotipurile de gen deseori descurajează bărbații să se implice în activități casnice sau de îngrijire a copiilor. Iar acum, în pandemie, potrivit unor cercetări UNFPA, femeile au fost și mai mult implicate în aceste activități, pe lângă cele de la serviciu, factor care contribuie la scăderea fertilității. Femeile și bărbații își doresc 2 sau 3 copii, dar la moment fertilitatea în țară este de maxim 1,7 copii per femeie. Femeile sunt nevoite de multe ori să renunțe la visele lor privind cariera pentru a-și asuma rolul de îngrijitoare a familiei. De aceea, avem nevoie de politici demografice care să satisfacă nevoile bărbaților și femeilor deopotrivă”, a precizat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova.  

Pentru a schimba normele sociale și pentru a extinde oportunitățile pentru familii, UNFPA, împreună cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare susține Guvernul, dar și sectorul privat.  

Prezent la eveniment, Vasile Cușca, Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a subliniat importanța indemnizațiilor și serviciilor sociale oferite familiilor, dar și necesitatea combaterii stereotipurilor din societate, elaborarea unor politici sociale mai bune și preluarea bunelor practici internaționale. 

În prezent, legislația națională oferă ambilor părinți posibilitatea de a beneficia de concediu de îngrijire a copiilor de până la 3 ani; programe flexibile de muncă, agreate cu angajatorii, iar din 2016, tații pot beneficia de un concediu paternal de 14 zile calendaristice în primele 56 de zile de la nașterea copilului.

Dacă în 2015, doar 5% din tați beneficiau de indemnizația de îngrijire a copiilor, în anul 2020 ponderea s-a modificat, majorându-se la 16%. Deși este o indemnizație relativ nouă – cea pentru concediul paternal – începe să fie tot mai populară în rândul taților. Iar din ianuarie curent, de această indemnizație pot beneficia inclusiv tații care activează în calitate de liber-profesioniști în domeniul justiției,” a menționat Elena Țîbîrnă, directoare generală a Casei Naționale de Asigurări Sociale. 

Pentru că în unele țări aceste oportunități pentru părinți lipsesc și nu pot beneficia de un concediu plătit din contul statului, compania suedeză Volvo Cars a lansat o inițiativă socială prin care oferă tuturor celor 40 de mii de angajați din întreaga lume posibilitatea de a beneficia de un concediu de îngrijire a copiilor plătit cu 80% din salariu, pentru o perioadă de 6 luni. De concediu poate beneficia atât mama, cât și tatăl. Singura condiție este ca persoanele să fie angajate de cel puțin un an în companie. Katarina Matson și Annette Praetorius din cadrul Corporației Volvo Cars au explicat în cadrul evenimentului care a fost motivația companiei să lanseze această inițiativă. ”Punând angajatul în centrul activităților noastre investim în eficiența și calitatea produselor, atragem talente și ne îmbunătățim brandul. Știm că oamenii aleg branduri care le împărtășesc valorile, iar angajații noștri au nevoie de un echilibru între carieră și viața de familie”, au menționat acestea.

Și unele companiile private din Republica Moldova au înțeles beneficiile politicilor prietenoase familiei la locul de muncă, oferind angajaților diferite oportunități, de la programe flexibile, săli de odihnă sau camere de alăptare până la credite ipotecare în condiții mai avantajoase.

La Premier Energy Distribution, de exemplu, vineri este zi cu program scurt pentru a le permite angajaților să petreacă mai mult timp cu familia. ”Când angajații sunt mulțumiți ei sunt mai eficienți. Se creează echipe puternice și productive și sporește succesul afacerilor”, explică Iurie Hăruța, director Resurse Umane în cadrul Premier Energy Distribution.

Vrem să fim alături de angajații noștri nu doar cu salarii, dar și cu inițiative și beneficii pentru cele mai importante evenimente din viața lor, sprijinind familiile, în special cele cu trei și mai mulți copii. Avem 50 de angajați cu astfel de familii, ceea ce ne face să credem că aceste condiții sunt benefice pentru părinți și contribuie, totodată, la îmbunătățirea situației demografice din țară”, a menționat Elvira Neamțu, directoare Resurse Umane în cadrul Orange Moldova.

De ce sunt importante oportunitățile oferite taților pentru a petrece timp cu copiii, în special în prima perioadă după naștere?

Pentru că un copil simte că se poate baza și pe tata, nu doar pe mama, reușind să stabilim o relație mai deschisă între noi, părinții și copiii, ceea ce ne unește foarte mult. În perioada pandemiei compania la care activez mi-a oferit posibilitatea să lucrez de acasă și soția mea este și mai liniștită, și mai relaxată, știind că sunt prezent fizic acasă, chiar dacă lucrez în acest timp. Aceste oportunități oferite de angajatori ne face pe noi, angajații, să fim mai loiali, mai implicați, mai mulțumiți”, a precizat Nicolae Coadă, inginer-electrician în cadrul Premier Energy Distribution și tată a doi copii. Pentru a fi alături de ei în primele zile de la naștere, Nicolae a beneficiat de concediu paternal.

Și Nicu Gușan, jurnalist la Radio Europa Liberă, a solicitat concediu paternal după nașterea fetiței. ”Pentru mine a fost vital să-mi iau concediu paternal - ca să fiu în primele zile alături de copilul meu, să facem cunoștință și să descoperim lumea împreună și m-am implicat activ în toate sarcinile casnice și am făcut tot ce a fost necesar pentru a împărți cu soția toate responsabilitățile”.

Evenimentul a avut loc în cadrul programului regional al UNFPA-ADA „Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest şi Moldova”. 

Puteți urmări înregistrarea video a evenimentului aici. 

Pentru mai multe informații: Diana Lungu, Coordonatoare comunicare Populație și Dezvoltare, dlungu@unfpa.org sau 068156661.