frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Forum ONG 2009: propuneri de imbunatatire a situatiei societatii civile europene

NGO Forum 09 s-a desfasurat la Örebro, Suedia, in perioada 27-28 octombrie si a avut ca tema “Reducerea deficitului democratic prin participare civica”.

Acest Forum a adunat reprezentanti ai societatii civile din statele Uniunii Europene cu scopul de a continua discutiile si schimbul de experienta referitoare la cetatenie, participare civica si pentru a elabora propuneri de politici- atat la nivel politic, cat si al sectorului asociativ- referitor la trei teme principale: deficitul democratic, sanatatea si bunastarea publica si identitatea societatii civile.

Forumul a beneficiat de sustinere din partea Comisiei Europene si a fost construit pe bazele conferintei pentru societatea civila a presedintiei Republicii Cehe si a Zilelor Civice Europene din La Rochelle.

Numerosi membri ai Forumului Civic European au contribuit activ la dezbaterile tematice, incepand de la Presedintele Jean-Marc Roirant, David Lopez (La Ligue de l’Education), Tina Michelli (CNVOS), Tamara Flanagan (CSV/Volonteurope) pana la Piotr Sadowski, Raffaella Bolini (ARCI) sau Cristian Pirvulescu ( Pro Democratia, Romania ).

Concluziile tematice ale participantilor la conferinta pot fi rezumate astfel:

  • Organizatiile societatii civile reprezinta vectori ai cetateniei active si au un cuvant important de spus in ceea ce priveste stimularea participarii active in procesul democratic. Ca organisme intermediare, acestea actioneaza asemenea unor punti de legatura cu factorii decizionali si ajuta la dezvoltarea increderii si a simtului de proprietate in sfera publica.
  • Angajamentul civic trebuie sa fie incurjat la toate nivelurile iar organizatiile care depun eforturi pentru a oferi sansa comunitatilor sa participle activ la dezbaterile publice ar trebui recompensate investitindu-se mai mult in ele.
  • Dialogul civil ar trebui sa beneficieze de recunoastere si de forme structurate la toate nivelurile- european, national si local.
  • La nivelul Uniunii Europene, societatea civila organizata ar trebui sa descopere, impreuna cu institutiile, cele mai adecvate mijloace si instrumente pentru implementarea prevederilor Tratatului de la Lisabona, referitoare la dialogul civil si democratia prticipativa europeana.
  • Produsul Intern Brut nu este singura metoda de a masura performanta economica si progresul social, este necesara o schimbare a accentului pus pe metoda orientata catre productie, in favoarea celei care aduce in prim plan indicatorii de integrare, precum bunastarea generatiilor prezente si viitoare.
  • Organizatiile societatii civile, in afara de rolul de purtator de cuvant al cetatenilor, mai joaca un rol important si in oferirea de servicii sociale si crearea capitalului social. Luand in considerare valorile pe care se bazeaza efortul lor, ONG-urile din sfera economiei sociale ar trebui sa beneficieze de un statut special si sa nu fie supuse acelorasi reguli ale pietei, ca toti ceilalti operatori economici privati. Specificitatea lor ar trebui sa fie recunoscuta la toate nivelurile.

Spre sfarsitul Forumului au fost anuntate urmatoarele “Zile Civice Europene” in Malaga, intre 7-9 mai 2010, in cadrul presedintiei Spaniole a UE.

http://www.stiriong.ro



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola