CJI lansează Săptămâna Educației Media în Moldova, ediția a doua



Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează cea de-a doua ediție a Săptămânii Educației Media, care se va desfășura în perioada 21 - 27 octombrie 2019. Inițiativa are loc în contextul Săptămânii Mondiale a Educației Media, declarată de UNESCO.

Evenimentele din cadrul Săptămânii sunt organizate cu ajutorul și implicarea învățătorilor și profesorilor care predau disciplina opțională Educație pentru media. Elevii și profesorii sunt încurajați să participe la activități extrașcolare, a căror menire este să promoveze spiritul critic și consumul conștient de informații.

Astfel, pe parcursul Săptămânii, vor fi organizate concursuri de postere, expoziții de fotografii, vizite în redacții, dezbateri, seminare, mese rotunde, ateliere de discuții la care vor fi abordate subiecte de educație media.

Săptămâna Educației Media va debuta cu două instruiri de cunoaștere a instrumentelor inovative utilizate la lecțiile de Educație pentru media. Acestea vor fi susținute de expertul german Evaldas Rupkus - pe data de 21 octombrie pentru învățători, iar pe 22 octombrie pentru profesorii care predau disciplina Educație pentru media.

Pe 23 octombrie, CJI va organiza la Liceul „Gaudeamus” din Chișinău o lecție publică susținută de jurnalista Eugenia Crețu de la Radio Europa Liberă. Liceenii, care în acest an au început să studieze disciplina Educație pentru media, vor afla din prima sursă ce este jurnalismul, care sunt provocările, dar și împlinirile în munca unui jurnalist.

Pe 24 octombrie, CJI va prezenta în cadrul Conferinței Naționale „Educație pentru mass-media în Republica Moldova: situația actuală și tendințe”, prioritățile CJI în domeniul educației media.

De asemenea, în contextul Săptămânii Educației Media, CJI a anunțat un concurs de materiale video și colaje pentru elevii din clasele primare și gimnaziale/liceale. Aceștia sunt încurajați să-și pună la încercare creativitatea, pentru a intra în posesia unor premii de valoare. Elevii pot expedia materialele pentru concurs până pe data de 25 octombrie, pe adresa info@ijc.md 

Săptămâna Educației Media este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”, implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania.