Noi cursuri de instruire profesională pentru minorii deținuți / Fundația Regina Pacis
Minorii de la Penitenciarul nr.10 din Goian au posibilitatea să însușească două meserii noi solicitate pe piața muncii – cea de tencuitor și de lăcătuș-electromontator. Fundația Regina Pacis a încheiat, în acest sens, un nou Acord de colaborare cu administrația școlii profesionale nr.7 din Chișinău.
În prezent, la cursurile de calificare pentru meseriile noi lansate au fost înscriși 22 de tineri deținuți. Absolvenții acestor cursuri vor primi certificate eliberate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și vor putea profesa în meserie după eliberarea din detenție. Durata cursurilor este de patru luni, pentru calificarea în meseria de tencuitor, și de cinci luni, pentru specialitatea lăcătuș-electromontator.
"Ne bucură faptul că minorii aflați în detenție sunt tot mai motivați să însușească o meserie care îi va ajuta să înceapă o viață nouă după eliberarea din penitenciar. Diversificând competențele profesionale, ne propunem să creștem șansele tinerilor la integrarea pe piața muncii și în societate",menționează Ilie Zabica, directorul Fundației Regina Pacis.
Cursurile teoretice şi partea practică se desfășoară în spațiile Penitenciarului din Goian. Participanții au la dispoziție suporturi de curs și echipament tehnic, toate fiind oferite de implementatorii proiectului. Ambele cursuri sunt predate de cadrele didactice de la școala profesională nr.7 din Chișinău.
Activitățile de formare profesională au loc în cadrul proiectului "De noi depinde viitorul nostru – 2!", implementat de Fundația Regina Pacis, în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova, cu suportul financiar al Asociației RENOVABIS din Germania.