frule

Vizită de studiu organizată de Asociația pentru Justiție Penală Participativă la Direcția Națională de Probațiune din România

În perioada 05 – 07 septembrie 2023, o echipă formată din reprezentanții Asociației pentru Justiție Penală Participativă, ai Inspectoratului Național de Probațiune și UNICEF Moldova, au participat la o vizită de studiu la Direcția Națională de Probațiune din România. Vizita a avut ca obiectiv familiarizarea cu practicile de utilizare a aplicației SERN – Scala de Evaluare a Riscului și Nevoilor, aplicat la nivelul sistemului de probațiune românesc, în vederea dezvoltării unui soft similar pentru serviciul de probațiune din Republica Moldova.

Agenda misiunii a avut un program variat cuprinzând vizite în teren la Serviciul de probațiune local din Ilfov, precum și discuții la nivelul Direcției Naționale de Probațiune pe aspecte ce țin de etapele dezvoltării softului, ciclul de culegere a datelor și informațiilor, integrarea SERN în managementul de caz, studiul comparativ, diferențele de risc între rezultatul SERN și cel clinic, analiza implementării softului. De asemenea, colegii au avut posibilitatea de a face un schimb de experiențe și bune practici privind procesele de colectare a datelor statistice și de evaluare a riscului și nevoilor.

Augustina Bolocan-Holban, președinta AJPP, a mulțumit pentru sprijinul constant oferit de colegii din România pe segmentul de probațiune și a menționat că „această vizită este o bună oportunitate pentru echipa de țară în contextul dezvoltării unei aplicații pentru evaluarea riscului și nevoilor, care ar asigura intervenții de calitate pentru copiii și tinerii în conflict cu legea ca urmare a evaluării acestora. Astfel, experiența României la acest capitol ne va ajuta să înțelegem mai bine utilitatea acestui instrument pentru consilierii de probațiune care interacționează cu beneficiarii minori.”

Evelina Oueslati, directorul general al Direcției Naționale de Probațiune, a salutat interesul echipei din Moldova în ceea ce privește dezvoltarea și implementarea instrumentului SERN. „Aplicația SERN a fost un vis pe care l-a avut sistemul de probațiune din România, chiar dacă s-a realizat greu, este o producție vie, amplă, în continuă transformare, iar colegii sunt dispuși să ofere tot suportul în preluarea bunelor practici pe segmentul dezvoltării softului din prisma aspectelor de probațiune.

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune din Republica Moldova au apreciat deschiderea autorității de probațiune din România pentru colaborare și au menționat  necesitatea dezvoltării unui soft similar pentru sistemul de probațiune din Moldova, adaptat nevoilor țării noastre. 

Misiunea de lucru în România a fost facilitată de experta în probațiune, Ramona Bălăiță, director adjunct DNP, și al Dlui Marian Badea, inspector de probaţiune în cadrul Serviciului Cercetare și Dezvoltare Strategică, DNP.

Activitatea dată a fost organizată în cadrul proiectului „Sporirea aplicării alternativelor la detenție în privința copiilor în conflict cu legea și resocializarea acestora” implementat în parteneriat de către Asociația pentru Justiție Penală Participativă, Inspectoratul Național de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor, Consiliul de Mediere și UNICEF Moldova. 

Scopul proiectului este de a promova alternativele la detenție pentru copiii în conflict cu legea și sprijinirea resocializării acestora indiferent de natura pedepsei aplicate, implementat în perioada 2023-2024.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola