Stagiul profesional, o nouă experiență pentru studentele ȘSAJ

stagiu

Bine pregătite pentru piața media, curajoase, cu spirit de observație și inițiativă, dornice de a munci cot la cot cu cei mai experimentați jurnaliști din țară – așa au fost caracterizate studentele celei de-a XIII-a promoții a ȘSAJ, care în perioada 03-28 iunie au realizat stagiul profesional. Tinerele au avut posibilitatea de a lucra pe teren, de a interacționa cu profesioniști din domeniu, dar și de a se afirma, activitățile desfășurate pe parcursul practicii fiind și un test serios pentru o eventuală angajare.

În acest an de studii, studentele ȘSAJ au dat preferință redacțiilor online. Hristina Urîtu și Lucia Dascalescu, de exemplu, au ales să lucreze la portalul de știri AGORA, unde au realizat materiale jurnalistice în diferite formate: știri, interviuri, reportaje video, galerii foto ș.a.

Maria-Victoria Racu, la rândul ei, a preferat să meargă la Platforma E-Sănătate și să-și testeze abilitățile jurnalistice sub îndrumarea Elenei Cioina, redactoră-șefă Sănătate INFO. Stagiara ne-a mărturisit că, din primele zile ale stagiului, a înțeles cât de utile au fost pentru ea cursurile de la ȘSAJ. M-am convins încă o dată: cunoștințele practice pe care le-am dobândit în zece luni la ȘSAJ sunt net superioare tuturor teoriilor jurnalistice. Fără aceste abilități, „împrumutate” de la instructori, provocările din teren ar fi fost mult mai greu de înfruntat”, a menționat Maria-Victoria.

Absolventele Școlii Irina Soltan și Maria Cojocaru au fost atrase de camerele de luat vederi și au ales să-și încerce norocul la TV 8, unde, ghidate de editori, cameramani și producători, au realizat o serie de reportaje pe teme sociale, voxuri și buletine meteo. Stagiul m-a ajutat să ies din zona de confort. Mi-a plăcut pentru că televiziunea este un domeniu dinamic, cu activități diversificate, care te face să ieși din rutină și să te gândești la interesul spectatorului”, spune Irina Soltan.

Dacă majoritatea discipolelor și-au îmbunătățit abilitățile de scriere, atunci Maria Tanasiev și le-a fortificat pe cele fotografice, fiind pe post de fotoreporteră în cadrul Agenției de presă IPN. „Această experiență a fost una deosebită pentru mine, deoarece am avut multe de învățat de la oamenii din jurul meu. Am rămas cu o impresie bună atât despre agenție cât și despre sarcinile ce mi-au fost încredințate”, a afirmat stagiara.

Fiind pasionate de investigație și de analiza fenomenelor nefaste din societate, Corina Șeremet și Marina Gorbatovschi au decis să facă parte din echipa celor de la Ziarul de Gardă. Timp de patru săptămâni, reporterele stagiare au scris articole despre diverși actori publici cu probleme de integritate, acte de corupție, dar și despre situația politică din țară și transferul de putere ca urmare a căderii fostului guvern. Articolele studentelor au fost publicate atât pe site-ul redacției, cât și în varianta tipărită a ziarului.

Tot jurnalismul de investigație a fost și domeniul predilect al Liviei Florea. Studenta s-a alăturat echipei RISE Moldova unde, îndrumată de editorul Nicolae Cușchevici, și el absolvent al ȘSAJ, a contribuit la investigarea unor cazuri de fraudă care urmează a fi făcute publice.

Mentorii din instituțiile media menționate s-au arătat și ei mulțumiți de munca prestată de studenții noștri și au afirmat că studiile de la ȘSAJ îi vor ajuta pe aceștia din urmă să facă jurnalism de calitate.