17 primării din UTA Găgăuzia vor fi dotate cu calculatoare şi imprimante multifuncţionale



17 primării din UTA Găgăuzia vor fi dotate cu echipament de oficiu, în cadrul programului „Asistarea autorităţilor găgăuze în implementarea Strategiei de dezvoltare socio-economică UTA Găgăuzia prin intermediul conceptului DELTA-Moldova”. Programul este implementat de IDIS „Viitorul”, iniţiat de LGI/OSI şi co-finanţat de Fundaţia Soros-Moldova.

Cele 17 primării au fost selectate de către Executivul UTAG, care a ţinut cont de nivelul de înzestrate tehnică şi principiul reprezentativităţii geografice. Astfel, oficiile APL vor primi câte un calculator şi o imprimantă multifuncţională, ceea ce va permite o mai bună gestionare a serviciilor publice, susţine Liubomir Chiriac, coordonator de programe la IDIS „Viitorul”: „Or, tehnica pe care o deţin ei acum este depăşită şi ineficientă în administrarea patrimoniului public. Softurile licenţiate pe care le vor primi îi vor ajuta să elaboreze şi să actualizeze baze de date, precum şi să ţină legătura cu cetăţenii”.

Compania care va oferi echipamentul tehnic a fost selectată din 13 participanţi la tenderul public anunţat în iulie 2009.

Pentru acest an, pe lângă iniţiativa „Primăria electronică – putere locală eficientă la nivel comunitar”, realizată parţial acum, autorităţile regionale şi-au mai propus să creeze unui incubator de business şi să constituie unui complex turistic, care va presta un spectru larg de servicii, „Satul găgăuz”.

Priorităţile au fost deduse din Strategia de dezvoltare socio-economică a regiunii pentru 2009-2015, elaborată anterior cu implicarea experţilor IDIS şi suportul LGI/OSI şi al Fundaţiei Soros-Moldova.

Urmează să fie creată Agenţia de Dezvoltare Economică Regională, în cadrul aceluiaşi program de dezvoltare economică participativă a Unităţii Teritorial Autonome Găgăuzia. Agenţia va avea în portofoliul său proiecte transfrontaliere, atât cu România, cât şi cu Ucraina. Pentru a promova potenţialul economic al Gagauz-Yeri în rândurile investitorilor, va fi elaborat un film documentar despre atuurile UTAG.

Metodologia DELTA (Dezvoltarea economiilor locale prin acţiune şi alianţă) a fost utilizată anterior cu succes într-o serie de ţări în tranziţie din Balcanii de Vest, dovedindu-se a fi inovatoare, flexibilă în provocarea de schimbări durabile de creştere economică şi socială în Macedonia, Albania, Bosnia şi Herţegovina.

 

# # #

 

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Coordonatorul relaţii publice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Laura Bohanţov, tel: 221844, e-maillaura.bohantov@viitorul.org