Expoziția World Press Photo, vizionată de peste 2.000 de vizitatori la Chișinău



Iubitorii artei fotografice au avut rara ocazie de a contempla creațiile fotografice ale celor mai buni maeștri ai genului, reunite în cadrul expoziției World Press Photo, inaugurată pentru a doua oară la Chișinău. Evenimentul, organizat de Fundația World Press Photo din Olanda în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, a fost găzduit de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în perioada 21 noiembrie – 12 decembrie și a atras peste 2.000 de vizitatori.

Lansarea expoziției a avut loc pe data de 21 noiembrie, în prezența mai multor reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău, jurnaliști, fotografi, studenți.

Aflată în acest an la cea de-a 61-a ediție, competiția a reunit în jur de 5.000 de fotografi din 125 de țări care au expediat peste 73.000 de imagini. Juriul a premiat 45 de fotografi din 25 de țări.

La Chișinău au fost aduse 137 de fotografii câștigătoare la cele 7 categorii anunțate în concurs: Probleme de actualitate, Mediu, Știri, Proiecte pe termen lung, Natură, Oameni, Sport și Spot News. Lucrările au evocat o serie de probleme majore cu care se confruntă omenirea, cum ar fi deșeurile, atacurile teroriste, protejarea mediului sau braconajul. Reușind să surprindă realități, emoții și caractere din diferite colțuri ale Planetei, imaginile au avut un puternic impact emoțional asupra vizitatorilor din Moldova.

Pentru studenți, expoziția a constituit un  prilej de a-și dezvolta abilitățile practice. Cei de la Facultatea de Limbi Străine (Universitatea de Stat) au avut misiunea concretă la una din lecții de a descrie în limba engleză fotografia care i-a impresionat cel mai mult. Colegii lor de la Facultatea de Jurnalism și Stiințe ale Comunicării au avut o sarcină și mai complicată - aceștia au adunat informații, opinii și impresii pentru o serie de reportaje radio și TV despre cea de-a doua ediție a World Press Photo la Chișinău.

Evenimentul a provocat interesul presei - jurnaliștii au realizat o serie de reportaje atât de la lansare, cât și pe parcursul celor trei săptămâni de desfășurare a World Press Photo la Chișinău.

Expoziția este itinerantă în întreaga lume și a fost montată în aproape 100 de spații din peste 45 de țări. Numărul vizitatorilor ajunge și până la 4,5 milioane de persoane la fiecare ediție.

Expoziția a fost organizat de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.