frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Jurnalismul Radio: de la sunete la Podcast și la Audio Storytelling

Specificul jurnalismului radio, genurile presei radiofonice, diferențele dintre un text scris pentru un ziar și unul pentru radio, etapele parcurse pentru realizarea unei emisiuni radiofonice, formatul acesteia și modul de transmitere, editarea sunetului, competențele necesare unui om de radio și conduita acestuia – sunt temele pe care le-au însușit studenții ȘSAJ la cursul de Jurnalism Radio. Timp de aproape o lună, tinerii au fost ghidați de Diana Răilean, Liliana Barbăroșie și Tamara Grejdeanu, jurnaliste la Radio „Europa Liberă” și absolvente ȘSAJ.

radio

Pentru a descoperi lumea radioului, cursul a fost divizat în câteva module. Pentru început, Liliana Barbăroșie i-a inițiat pe studenți în arta jurnalismului radio: le-a prezentat informații practice despre felul în care se structurează o știre radio, despre efemeritatea informației, secretele de captare a atenției radioascultătorilor și relatarea clară a subiectelor. Apoi, sub îndrumarea Tamarei Grejdeanu, viitorii jurnaliști au însușit posibilitățile tehnice în crearea unui material radio și lucrurile de care trebuie să țină cont atunci când au de produs un material radiofonic: opțiunile de editare a sunetului prin programe digitale, aspecte editoriale, abordarea pe teren, ambianță și apropierea de eventualii interlocutori. În cele din urmă, Diana Railean le-a vorbit despre Audio Storytelling, învățându-i cum să facă povești de radio bune și transpunând în practică abilitățile tehnice deja asimilate. Tinerii au muncit pe post de povestitori, au făcut producții de sunete sofisticate și au realizat că jurnaliștii au un cuvânt greu de spus în schimbarea mentalităților.

Promoția acestui an a beneficiat, în premieră, și de două zile de formare pe tema podcasturilor – un produs media util și comod de consumat, care devine din ce în ce mai popular. Modulul a fost oferit de Ana Gherciu, redactoră-șefă la portalul „Moldova.org”, care le-a dezvăluit studenților secretele noului trend în media.

Cursul a finalizat cu cel mai complicat modul – Radio Newsroom. Instructoarele Liliana Barbăroșie și Diana Răilean i-au ajutat pe studenți să lucreze în condițiile unei redacții pentru a realiza proiectul final: o emisiune radio complexă, cu toate „ingredientele” necesare: intro, buletin de știri, vox, înregistrare, montaj. Trainerii au rămas mulțumiți de rezultatele tinerilor și le-a sugerat să tindă în continuare spre o carieră de succes în jurnalism. Următorul curs la ȘSAJ este Jurnalism TV.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola