frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Toma Necredinciosul crede în alegeri libere și corecte

Cetățeanul trebuie să învețe a alege liber, a alege conștient – acesta este motto-ul proiectului ”Alege liber! Alege conștient” implementat de Centrul CONTACT, în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova / Departamentul Buna Guvernare.

În jur de 600 de cetățeni cu drept de vot, în special tineri care vor merge pentru prima dată la alegeri, din 7 localități din Republica Moldova au participat la spectacolul teatrului social cu titlul „Toma Necredinciosul și alegerile”, prezentat de actorii Teatrului Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu" din Cahul. În cadrul spectacolului au fost  demonstrate situații din  viața cotidiană a cetățenilor simpli-alegători și atitudinea lor față de carențele procesului electoral: mituirea alegătorilor, iresponsabilitatea unor aleși ai poporului în raport cu promisiunile lor electorale, indiferența unor cetățeni față de procesele politice care au loc în țară, etc.

Pe parcursul spectacolului actorii au inițiat discuții directe cu spectatorii, modelând împreună cu ei diferite situații din perioada preelectorală și din ziua alegerilor. Ideea de bază promovată de organizatorii și participanții la eveniment a fost că alegerile sunt un exercițiu democratic foarte important ce necesită seriozitate și responsabilitate din partea tuturor celor implicați în proces.

În cadrul spectacolelor teatrului social au fost abordate mai mult probleme referitoare la participarea cetățenilor în campania electorală, menite să formeze atitudini față de candidații electorali. Participanții au menționat de asemenea capcanele de care alegătorii urmează să se ferească în campania electorală cum ar fi:

  • mituirea alegătorilor cu cadouri electorale;
  • înaintarea diverselor lozinci și promisiuni preelectorale populiste;
  • implicarea reprezentanților cultului în activități de agitație electorală; etc.

În toate localitățile participanții la spectacol au declarat ferm că nu vor accepta cadouri electorale, nu se vor lăsa influențați de persoane interpuse, vor analiza obiectiv și detaliat platformele electorale ale candidaților la funcția de deputat.

”La prima etapă a proiectului a fost asigurat un nivel sporit de cunoaștere și înțelegere de către cetățenii cu drept de vot din 7 circumscripții electorale a proceselor electorale în cadrul alegerilor parlamentare din anul 2018”, menționează Vasile Cioaric, expert în proiect.

”Proiectul a avut un impact pozitiv asupra beneficiarilor care au obținut cunoștințe și și-au format atitudini față de procesul electoral ce urmează a avea loc în luna februarie 2019”, susține Liliana Porumb, coordonatoare de proiect.

Menționăm că scopul proiectului este sporirea nivelului de cunoaștere și de înțelegere de către cetățenii Republicii Moldova a proceselor electorale în cadrul alegerilor parlamentare din anul 2019 și promovarea unor alegeri libere și corecte. Localitățile beneficiare ale proiectului sunt: Cociulia, Cantemir; Leova, Cimișlia, Hâncești, Căușeni, Ștefan Vodă, Cahul. Proiectul va finaliza în februarie 2019 cu dezbateri publice electorale, cu participarea concurenților electorali pe circumscripțiile uninominale în care aceste localități sunt încadrate.

Opiniile exprimate în cadrul spectacolului aparțin în exclusivitate autorilor și nu reprezintă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Instituția finanțatoare nu influențează în nici un fel conținutul și formatul spectacolului.

Pentru informații suplimentare:

Liliana Porumb,

coordonator proiect

tel. 0 22 23-49 37



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola